follower: jika widget tidak kelihatan, klik 'follow' pada navbar di atas sekali untuk follow.

Wednesday, May 28, 2008

Ana Ikan Bakar Petai @ Tg Lumpur

BISMILLAHIRAHMANIRRAHIM
Dengan Nama Allah yg Maha Pengasih Lagi Maha Penyayang




Bila masuk bab makan, ditambah org belanja lak, saya la org yg paling exited! Keh keh keh! Semalam, turn Alan pulak yg belanja... Alan Yeoh Teik Loon, my ex-coursemate masa undergo bachelor degree di UMP yg tercinta ini (ye ke tercinta?) He's now a sales engineer kat Hisaka Works S.E.A. Sdn Bhd, located in Subang Jaya, kalau tidak silap :p (klu silap, sory Alan eh...)

Inilah sahabat saya yg dimaksudkan itu.... Gambar terlebih edit suda! :P

Kebetulan dia punya urusan di Kerteh semalam, kemudian hari ini katanya di Gebeng pulak, jumpa customer la tu, mau jual Plate Heat Exchanger dia.... Ngeh ngeh ngeh! Nyway malam tadi saya sama ida la yg pilih seafood, uishhhhh mcm2 ada! Kami pun choose sotong, pari, ikan kerapu (if i'm not mistaken la, maaf tidak  kenal sgt la jenis2 ikan ni :D), kerang, siput buluh, apa lagi ya? Sungguh penuh meja kami dengan kepelbagaian lauk itu! Sampai tak muat meja dibuatnya. Yang bestnyer, time bayar tu, Alan kata tidak sampai RM100 pon... Macam tak pecaya bukan?! Tapi percaya la ianya benar belaka... Nama restoran tu, ANA IKAN BAKAR PETAI (klu tak silap, lebih krg cmtu la nama restoran tuh).



Ini la muka-muka yang datang semalam, ramai yang tak dpt join... Cuma saya, emma, ida dgn Kuang saja. Muka saya nampak gelap lagi la.. Tak ok lagi sunburn last week. Mau sebulan jugak baru hilang ni! Uwaaaaaaaa!!!!


Tengkiu so much buat Alan... Rezeki murah semalam. Hik3! Alhamdulillah...


Friday, May 09, 2008

SAS International Tioman Eco-Challenge 2008

nature ~culture ~ adventure…

Pahang Darul Makmur, one of the biggest state in Peninsular Malaysia - known for its diversity of flora and fauna, its grueling terrain, its breathtaking waterfalls, its myriad of cultural practices and tantalizing culinary feasts offers immense potential for eco-tourism and adventure racing activities.
The ‘rakyat’ has always been close to the hearts of the Pahang Royal Family. The late Almarhum Sultan Sir Abu Bakar has traveled to remote areas in Pahang by sampan, trekking on foot or on elephant to meet and listen to the people. There were fiestas at every stop to welcome the Sultan and his entourage. The Kuala Lipis – Pekan International Rafting competition is a re-creation of the route taken by the late HRH.
This has set a tradition which till today is followed by HRH Sultan Ahmad Shah, the Sultan of Pahang. In addition, HRH Sultan Ahmad Shah is known to enjoy nature, adventure and the outdoor. His picture depicting him being winched from a moving navy ship to another when he was the King clearly reflects his true self. Thus, this adventure race is known as Sultan Ahmad Shah Tioman International Eco-Challenge 2008.
The disciplines include running, mountain-biking, canoeing and other exciting activities. Set within the tranquility of the island paradise participants will explore the mountain, jungle tracks, villages and the beautiful beaches of this island.
Sultan Ahmad Shah Tioman International Eco-Challenge 2008 is not merely a test for individual strength, but rather, requires team work throughout
the race.
http://www.eco-challenge.com.my/

Kalau mau tau lanjut, layari sendiri laman web rasmi pertandingan tuh... Tak sabar lak, takut pon ader gk. Takut klu2 pancit tgh jalan.. Kui kui kui... Yang bestnyer, bsok g naik KD Mahawangsa. Takut jer mabuk laut, sbb kami dipahamkan perjalanan dr Pangkalan TLDM Tg. Gelang, Kuantan ke Pulau Tioman mengambil masa 6 ke 7 jam... Wish takde apa2 yg buruk berlaku sepanjang perjalanan nnt. Aminnn....


Wednesday, May 07, 2008

My Work Station

BISMILLAHIRRAHMANIRRAHIM
Dengan Nama Allah yg Maha Pengasih Lagi Maha Penyayang

Assalamulaikum and Howdy! readers sekalian.. Okeh hari ini saya mau bawak kamu semua jalan-jalan dalam Makmal Fakulti Kejuruteraan Kimia (specifically dalam clean room saja). Mari kita lihat2 sekitar tempat Miss Luna buat lab work dia sepanjang buat master ini..

Welcome to the postgraduate room... Ala2 pejabat untuk pelajar Master dan PhD la ni kununnya...

Inilah dia... FYI saya antara orang pertama yg menduduki ofis ini okeh! Baru saja disediakan kerna program pascasiswazah untuk UMP masih baru di sini. Bilik ini masih kekurangan facility, jadi harus sendri mau ingat bawak facility sendiri okeh!

Owhhhh dan ini meja saya okeh! Meja ini kebiasaannya sangat kemas. Pada ketidakbiasaannya, begini la rupanya. Masa ini sedang sibuk marking lab report student undergrad since saya buat part time as teaching assistant utk fakulti. Mau carik duit belanja lebih la ni.. Hik3...

Okeh kita skrg berada dalam Chemical Storage. Mostly bahan2 kimia ditempatkan di sini. Mau masuk sini pastikan PPE anda lengkap okeh. Takut nanti ada yg pengsan disebabkan terhidu bahan kimia dalam bilik ini... (saja mau menakutkan kamu! hik3!)

Sila abaikan model itu... Hahaha.. Ini hanya lakonan semata-mata... *shy2 cat*

Saya sepertinya sedang bermain masak-masak dlm menjalankan experimen itu.. Hahaha...

Dia sedang sangat serius menjalakan kajiannya okeh! Jangan kacau...
Muka saya kelihatan sungguh selebet kerna masa ini org lain sedang nyenyak dibuai mimpi sedangkan saya masih terkurung di dalam lab. Pukul 3 pg masih sedang menjalankan experimen...

Sedang melaksanakan kerja2 di dalam fume hood a.k.a kebuk wasap lorr... :P

Terkadang kala bau POME (palm oil  mill effluent) itu sangat tengit... Harus pakai mask jgak!

Sedang melakukan FTIR test.

Okeh, tidak perlu bawak jauh2... Cukup sekadar beberapa tempat saja.. Hik3... Okeh?!


Dalam Kekalutan Menghantar Progress Report

BISMILLAHIRRAHMANIRRAHIM
Dengan Nama Allah yg Maha Pengasih Lagi Maha Penyayang

Sudah mau habis satu semester, jadi di penghujung semester haruslah men'submit' progress report... Apa mau dibilang dalam progress report itu?! Mau saja saya bilang, I have no idea what i've been doing these past 6 months! Aci kah itu?! Huk3... Hantam saja la... Hantar saja apa2 yg ada. Janji ada!

Ketunggangan dan kelanggangan dalam kekalutan mau menghatar 1st progress report!

Notice sudah keluar 2 minggu lepas, cuma malas mau setat awal, jadi beginilah akibatnya... Kerja last minit jugak la kiranya ini! Haishhhhh.. Bila awak mau berubah Luna?!


Friday, May 02, 2008

Flying with AirAsia

BISMILLAHIRRAHMANIRRAHIM
Dengan Nama Allah yg Maha Pengasih Lagi Maha Penyayang

It was 21st of April when I went home, to my beloved kampong, PAPAR la.... Sangat bosan okeh duduk dlm kabin AirAsia yg sempit itu, sampai naik lenguh kaki sama tulang belakang saya menunggu 2 jam setengah utk landing di sana KKIA T2 from LCCT. Dan semasa menunggu di dewan menunggu di LCCT, pesawat itu lewat tiba sejam kerana masalah teknikal katanya. Aduh!

Sebelum ini sudah banyak kali menaiki pesawat AirAsia, cuma kali ini mau berkongsi cerita dari atas sana.. Hik3... Kita teruskan mengomen gamabr2 di bawah ini okeh!

View from the flight's cabin... Nice huh? Subhanallah! Taken sumwhere between LCCT and KKIA T2.

Okeh yg ini pula sudah mau pulang ke KL. Tidak puas okeh dengan hanya seminggu di rumah :(

Ini kapal terbang, saya yg punya saturang! Hak3! Okeh masa ini semua passenger sudah turun ke dari pesawat. Saya penumpang terakhir turun. Malas mau berasak-asak turun.
Psssssttt... Taken by their charming steward... Ngeeee...

video
Detik-detik pesawat nak landing la ni.... Mari rasakan gegarannya...