follower: jika widget tidak kelihatan, klik 'follow' pada navbar di atas sekali untuk follow.

Tuesday, January 24, 2012

Ribut Magnet Paling Buruk Dalam Tempoh 6 Tahun Bakal Melanda Bumi

BISMILLAHIRRAHMANIRRAHIM

Assalamualaikum... Sapa tengok Buletin Utama malam ni, ada laporan tentang kejadian ribut magnet yang akan melanda bumi pada bila-bila masa yang terdekat ni. Ia dikatakan yang terburuk dalam tempoh 6 tahun akibat daripada aktiviti matahari. Maklumat lanjut, saya kongsikan artikel dari penulis blog Its All About Journey.

Ribut Magnet atau lebih dikenali sebagai Geomagnetic Storm bakal melanda bumi pada bila-bila masa (sejak entry ini dipublish) Ribut magnet yang akan melanda bumi ni dijangka paling teruk sejak 6 tahun ini. End Of World? Tak tak, ribut magnet walaupun bunyi menakutkan, tapi kesannya takdelah sebegitu besar jika berlaku dalam skala kecil.

Tapi dijangka, yang akan melanda bumi ni berskala 2 hingga 3 ( 1 hingga 5, 5 paling teruk)


Macam mana terjadi?


Pada ahad lepas, (22 Januari 2012) letupan kuat telah berlaku di matahari dan ia membebaskan zarah solar yang berkuasa sungguh besar dan laju – lebih kurang 5juta km per jam (2000 km per saat) yang mana ia adalah 5 kali lebih laju dari yang biasa dan zarah solar ini akan melanda bumi pada hari selasa hingga rabu ini. Ya, hari ini!

Apabila ia melanda bumi, ia akan mengganggu medan magnet bumi. Jika ia cukup besar, ia memang akan memberi banyak masalah kepada kita


Apakah kesannya?


Sistem radio berfrekuensi tinggi memang akan terjejas dengan ribut magnet ni. Kapal terbang terutamanya akan mengalami masalah dalam sistem navigasi. Bagi negara yang mempunyai sistem grid elektrik yang panjang-panjang (sejauh lebih 1km, china terutamanya) sistem ini akan terjejas dan kemungkinan akan menyebabkan kerosakan jika ribut magnet ini terlalu kuat

Sebagai contoh, pada tahun 1921 beratus-ratus transformer dan sistem grid musnah dan menyebabkan lebih 130 juta manusia terpaksa tinggal dalam gelap. Jumlah kerugian mencecah billion us dolar. Memang teruk jika tiada langkah pencegahan


Meminimumkan kesan

Untuk mengelakkan kerugian, ada banyak benda boleh dibuat. Contohnya menutup terus sistem grid ini untuk mengelah induce current berlaku. Mungkin tempat yang dilanda ribut magnet ini akan bergelap untuk seketika. Ia perlu dari bergelap sehingga berbulan-bulan kan?


Kat Malaysia?

Sebab kita menggunakan sistem grid yang pendek, mungkin kesannya tidak dapat dirasa. Tapi jika ribut magnet ini terlampau kuat, tiba-tiba takde api bagai, jangan panik sebab ia hanyalah sementara. Jangan duk komplen kat TNB pulak ye depa tak buat kerja

Berdoalah supaya kita terus selamat. Nak tengok live update, klik sini.


Sunday, January 22, 2012

Follower Ke-2727 - Fiza Nurani

BISMILLAHIRRAHMANIRRAHIM

Assalamualaikum... Dah lama tak buat posting pasal follower-follower yang dapat nombor-nombor cantik ni! Heheheehe... Sorrylah, quite bz lately! Blog pun jarang-jarang berusik dah... Rasanya entri terakhir untuk posting camni adalah untuk Follower Ke-1984 (my year of birth).

Okeh, seperti tajuk entri... Inilah dia orangnya...


Mau berkenalan?! Mari terjah blog beliau di sini... Sila klik gambar di bawah untuk ke blog beliau...


Selamat berkenalan dengan beliau... :) Lepas ni nombor follower ke berapa pulak agaknya yang saya nak buat entri ye?! Tungguuuu....


Friday, January 20, 2012

Fillet Ayam Goreng Tepung... Layannn...

BISMILLAHIRRAHMANIRRAHIM

Assalamualaikum... Okeh, ari ni punya dinner punya resepi! Patutnya ayam ni goreng sampai kuning keemasan sja, tapi sebab leka layan Farmville time masak, caittttt... Terlebih masak lak ayam ni, nasib baik tak hangus! Huk3! Okeh, layan resepinya di sini...




FILLET AYAM GORENG TEPUNG

Bahan-bahan:

  • 300 g Fillet dada ayam, potong memanjang
  • 1 biji telur untuk mencelup ayam


Bahan untuk memerap fillet ayam:

  • 3 biji bawang putih (ditumbuk halus)
  • 1 cm halia (ditumbuk halus)
  • 1/2 sudu teh garam
  • 1/2 sudu teh serbuk lada putih
  • 1/2 sudu teh  serbuk cili
  • 2 biji jus limau kasturi


Bahan untuk tepung: (Nak express, boleh ganti dengan tepung goreng serbaguna)

  • 8 sudu makan tepung gandum
  • 1 sudu makan tepung beras
  • 1 sudu makan tepung jagung
  • 1/2 sudu teh soda bikarbonat
  • 1 sudu teh serbuk lada putih
  • 1 sudu teh serbuk cili


Cara-cara:

  1. Perap fillet ayam dengan bahan-bahan perapan selama sejam.
  2. Gaulkan fillet ayam dengan tepung, kemudian celup dalam telur yang telah dipukul, dan gaulkan semula ke dalam tepung.
  3. Goreng dalam minyak yang panas sehingga kuning keemasan. Jangan sampai cekelat mcm gambar di atas... Huhuhu...
  4. Siap! Hidangkan bersama sos dan mayonis...


Simple bukan?! Selamat mencuba!


Tuesday, January 17, 2012

Berobbo'... Pelik tapi sedap!

BISMILLAHIRRAHMANIRRAHIM

Assalamualaikum... Hah, ni nak share lagi makanan-makanan pelik masyarakat Bugis. Makanan ni quite famous gak bagi masyarakat Bugis kt pantai timur Sabah especially area Tawau. Bugis Johor tak tahu lak, ada ke tak makanan ni...

Ni dia makanan tu... Namanya berobbo'.


Resepi?! Hadoiiii... Makanan ni dari dahulukala sampai sekarang, masih tak leh lagi nak jot down resepinya. Sebab?! Bila tanya mak, bahan ni berapa banyak... Bahan tu berapa banyak... Jawapannya simple saja, "secukup rasa"... Hahaha... Ni hasil air tangan mak! Perghhhh mabeles! Saya cuma boleh telan air liur je tengok gambar ni sebab mak kat Sabah, saya kat Selangor. Guguguguu... Ari tu pernah try masak sendiri kat sini, sekali yaksssss! Tak berapa nak sedap la!

Makanan ni ala-ala bihun sup. Letak jangung manis, ada beras sikit, sayur-sayuran sikit... Owhhh kalau pekena panas-panas ni, berasap badan makan, ditambah dengan pedas-pedas cili dan masam-masam jus limau kasturinya.. Waweeeee!!!!

Oklah, malas nak cerita banyak. Buat meleleh air liur saya saja tenung gambar ni lama-lama.

Owh, kalau nak tengok lain-lain makanan masyarakat Bugis yang mungkin pernah atau tak pernah rasa atau tengok macam Jalang Kote', Buras, Ayam Masak Lengkuas... Ada la lagi actually, sanggar peppek, soto makasar, urghhh... Bikin meleleh air liur bila terbayangkannya!


Saturday, January 14, 2012

Jalang Kot*e(tuttttttttttt...) Agak lucah untuk ditaip sebagai tajuk entri!

BISMILLAHIRRAHMANIRRAHIM

Assalamualaikum...

Sukar untuk diterima oleh sesetengah orang, namun itulah nama resepi yang saya nak kongsikan dalam entri ni. Resepi kuih ni merupakan resepi kuih muih kaum Bugis. My mom yang ajar. Resepi sangat mudah dan sangat sedap pada tekak saya. Tetiba lak nak makan hujung minggu ni.

Oklah, nama resepi ni kalau dalam masyarakat Bugis dipanggil 'Jalang Kotae'... Agak lucah kedengarannya. Namun itulah nama resepi tersebut. Namun kat sini saya gelar resepi ni sebagai 'Karipap Megi', sebab luarannya kuih ni kelihatan seperti karipap dan intinya adalah megi goreng.


RESEPI KARIPAP MEGI




BAHAN-BAHAN

Bahan-bahan inti:
  • 4 keping mi kering atau blh digantikan dengan 2 bungkus mi Maggi
  • Sayur kobis yang dihiris nipis-nipis
  • 2 biji bawang merah dihiris nipis
  • Lada sulah secukup rasa
  • Garam dan ajinomoto secukup rasa
  • Sedikit minyak untuk menumis


Bahan-bahan doh:
  • 300g tepung gandum
  • 2 sudu minyak masak
  • 2 sudu mentega
  • sedikit garam
  • 1 cawan air sejuk (lebih kurang)


Bahan-bahan pencicah:
  • 10 biji cili padi (bergantung kepada pedas kesukaan anda)
  • Limau kasturi


CARA-CARA:

Untuk inti:
  1. Rebus megi dalam air mendidih kemudian toskan.
  2. Panaskan sedikit minyak di atas kuali. Tumis bawang merah yang telah dihiris nipis-nipis sehingga naik bau.
  3. Masukkan sayur kobis dan tumis sehingga layu.
  4. Masukkan megi yang telah direbus dan ditoskan tadi.
  5. Tambahkan lada sulah, garam dan ajinimoto secukup rasa.
  6. Siap! Angkat megi goreng tersebut dan sejukkan.


Untuk doh:
  1. Gaul tepung dalam mangkuk bersama-sama minyak masak dan mentega yang telah dipanaskan dengan sudu.
  2. Masukkan sedikit garam dan air sejuk sedikit demi sedikit. Uli sehingga menjadi doh.


Seterusnya:
  1. Ambil sedikit doh kemudian canai di atas permukaan yang bertepung.
  2. Ambil doh yang telah dicanai dan masukkan inti megi di atas.
  3. Kelim bahagian tepi. Nak mudah, guna acuan karipap. Saya elakkan untuk guna acuan karipap tu sebab mudah terbuka bila digoreng kelak.
  4. Panaskan minyak dalam kuali. Goreng karipap sehingga keperangan.


Untuk pencicah:
  1. Tumbuk cili padi sehingga lumat.
  2. Perah dengan jus limau kasturi.
  3. Bubuh garam dan ajinimoto secukup rasa.

Okeh siap semuanya untuk dimakan! Cara nak makan, kih3 ade cara jugak nak makan rupanya. Untuk betul-betul menikmati kesedapannya, gigit salah satu hujung karipap, pastu bubuh asam pencicah dalam karipap tu. Kalau makan masa panas-panas, dengan pedas-pedas, perghhhh!!! Memang berpeluh! Cubalah...

Siap untuk digoreng. Yang ni saya bubuh dalam peti ais untuk digoreng kemudian sebab dah makan banyak sangat! Hu3!
Selamat mencuba!