follower: jika widget tidak kelihatan, klik 'follow' pada navbar di atas sekali untuk follow.

Friday, October 14, 2011

Serius Rasa Nak Menangis Tengok Gambar Ni!

BISMILLAHIRRAHMANIRRAHIM

Assalamualaikum... Saya terjumpa gambar berikut dalam wall Facebook saya yang dikongsi oleh seorang sahabat.

The mother cat kept licking the kittens, hoping it would revive them. According to the family that adopted the stray cat, on the morning of the 11th when they heard the cat's tragic cries, they rushed downstairs to discover this stray cat's four kittens abused to death, and even placed in front of the mother cat. The kitten's bodies were covered with bullet holes, with blood all over. One of the kittens had its neck tied with a rope and elongated, its chest cut open, heart exposed, while the other three kitten' heads were steeped on.
Source: tumblr

Anda boleh lihat sendiri reaksi dan mimik muka ibu kucing tersebut yang menggambarkan perasaan sangat cemas dan sedih apabila melihat keadaan anak-anaknya yang bergelimpangan tidak bernyawa akibat perbuatan orang. Apa yang ingin saya katakan setelah melihat gambar serta description gambar tersebut adalah....
Kucing (haiwan) yang tiada akal ni pun punya naluri keibuan yang sangat tinggi terhadap anak-anaknya. Bagaimana pula dengan 'sesetengah manusia' yang dikurniakan akal untuk membezakan perkara yang baik dengan yang buruk, namun masih sanggup untuk mencampakkan bayi yang masih merah tanpa sebarang belas kasihan?! Adakah haiwan ini lebih mulia dari 'sesetengah manusia' itu?!
Fikirkanlah...


17 comments:

mrs puex said...

very the touching!!..sob..sob..sob..

anitadiana said...

sedihnya tengok...betul lah yg luna cakap tu..binatang pun sayang..ne manusia sesuka hati aje nak baling2,buang2 anak..

Rahmah Ram Ram said...

tak sanggup nak tengok gambar ni cik luna...sanggup manusia melakukannya. Manusia semakin hilang rasa kemanusiaan dan rasa kasih sayang ini serta rasa hormat menghormati..ini dah memang sah binatang..apatah lagi manusia...

ila forever said...

kesian sngt..tpi kiat tak boleh menghukum org :)

EJA said...

walaupun saya x suka kucing dan tikus ke apa ke tp saya masih ada rasa kesian. salam ziarah dah follow jgn lupa follow balik..apa pendapat awak tentang entry ni??

http://menulisdenganhati.blogspot.com/2011/10/sms-seram-ni-dari-agen-syaitan.html

Oh Oeya said...

Ish!!

*pssttt! Header best!!

Kancil 8349 said...

memang sedih kalau tengok gambar nie...wajah kucing tu buat kita menitiskan air mata...kalau video macam manalah tu

Yatie Awang said...

ya allah, kena buat macam tu, kat anak kucing....

Adean said...

huu.keciannye.hu2.sape yang buat pasti kene balasan di akhirat.

Noor Homemade Coklat said...

terbayang2 kucing sendiri...x sanggup..~~=(

syaz@rozelt said...

sedihnye gamba nie..huhu

Nur FatIn aDiLah bT azMi said...

ya allah.. kesian kucing tu. dah la ank kucing mati dlm keadaan yang agak............ hmmm HUH

Anonymous said...

cb thn, tp tetp nangis jgk... :(

cx's said...

Ya Allah Ya Tuhanku. tk b'slh ank2 kucing tu.

Anonymous said...

jgn percaya sangat pada gambar...siasat dulu..ok ..mungkin mak kucing tu yang bunuh anak2 kucing tue.

atau..semua tu lakonan semata2..kucing2 nak glamer dlam net...

insyallah ..sama2 kita renungkan

Anonymous said...

Ada juga manusia yang takda perasaan mengatakan kucing tuh berlakon nak glamer...kucing ni pelakon terbaik anugerah skrin ke?

Aku dah bertahun2 bela macam2 spesis kucing tak pernah2 ibu kucing bunuh ank2 dia...

Anonymous said...

Ada juga manusia yang takda perasaan mengatakan kucing tuh berlakon nak glamer...kucing ni pelakon terbaik anugerah skrin ke?

Aku dah bertahun2 bela macam2 spesis kucing tak pernah2 ibu kucing bunuh ank2 dia...