follower: jika widget tidak kelihatan, klik 'follow' pada navbar di atas sekali untuk follow.

Saturday, December 31, 2011

Selamat Tinggal 2011... Selamat Datang 2012...

BISMILLAHIRRAHMANIRRAHIM

Assalamualaikum... Entri yang pastinya cukup ringkas kali ni. Saya ingin mengucapkan Selamat Menyambut Tahun Baru Masihi 2012 kepada semua pembaca tegar/setia/senyap (dan yang sewaktu dengannya) blog ini. Terima kasih di atas kelapangan yang diberikan untuk berkunjung dan membaca entri-entri dalam blog ini. Kunjungan anda semua sangat saya hargai. Mintak maaf dari hujung rambut sampai hujung kaki kalau ada yang kecik hati bila saya tak follow kembali ataupun ada komen yang tidak dijawab. Maaf sangat-sangat.

Okeh, mengenai azam 2011 saya. Adakah sudah tercapai?! Terus terang, setiap kali menjelang tahun baru, saya tak pernah pasang apa-apa azam. Ermmmmm... Memang itulah saya. Huhuhu... Apapun, my biggest achievement untuk tahun 2011 adalah my Master Degree. Tiada yang mampu terucap apabila segalanya selesai setelah terlalu banyak pahit getir perit yang terpaksa dilalui untuk menghabiskannya... Huk3! Sedih woo!

Anyway, sekali lagi SELAMAT MENYAMBUT TAHUN BARU MASIHI 2012. Semoga kesempatan masa hidup yang Allah beri pada kita ni, dapat digunakan sebaik mungkin. InsyaAllah.

Jemput makan... Sekadar selingan untuk penyeri entri! Kih3!

Tom Yam Kung Secret Recipe. RM16.95. Huk3!


Thursday, December 29, 2011

Penangan Drama "Tentang Dhia". Ini betul lawak punya!

BISMILLAHIRRAHMANIRRAHIM

Assalamualaikum... Okeh, saya admit malam ni tengok episod akhir drama Tentang Dhia sambil having my dinner, tersekat-sekat nasik nak turun ke kerongkong sebab menahan sebak tengok cerita tuh! Tak sangka lak sad ending.... Haishhhh... Tak follow pun cerita tu dari awal, dan ada banyak episod jugak yang ter'missed'. Layan waktu lapang jer...

Okeh, cut the crap. Nak kongsi cerita ni pulak. Jumpa kat Facebook, kawan share.


Hahahaha... Bijak gak dia ni buat conclusion... Lawak jer...


Saturday, December 24, 2011

Resepi Siakap Masak Masam Manis

BISMILLAHIRRAHMANIRRAHIM

Assalamualaikum... Baik, saya nak kongsi resepi siakap masam manis yang saya masak untuk lunch semalam. Resepi ni merupakan gabungan beberapa resepi yang saya tengok kat beberapa blog. Saya olah sendiri mengikut tekak saya. So, enjoy okeh bagi sesiapa yang ingin mencuba. Pada tekak saya, memang sedap. Dengan masam-masamnya, manis-manisnya, pedas-pedasnya... Yummy!




BAHAN-BAHAN:

  • 1 ekor ikan siakap saiz sederhana
  • Sedikit garam untuk dilumurkan pada ikan
  • Sedikit tepung jagung untuk disaluti pada ikan
  • Minyak yang banyak untuk menggoreng ikan
  • 1 biji lemon (dihiris nipis untuk hiasan, selebihnya untuk diperah atas ikan)
  • 5 biji bawang putih (ditumbuk)
  • 3 biji bawang merah (ditumbuk)
  • 1/2 inci halia (ditumbuk)
  • 1 sudu lada hitam (ditumbuk)
  • 1 sudu cili giling/kisar (ikut kepedasan masing-masing)
  • 1 tin nanas dalam tin (saya guna jenama Ayam Brand, boleh gantikan dengan nenas segar)
  • 3 sudu makan sos tomato
  • 2 sudu makan sos cili Thai (saya guna jenama Maggi, boleh gantikan dengan sos cili biasa)
  • 1/2 biji bawang Holland (dihiris halus)
  • 1/2 biji cilli benggala (merah, hijau, kuning - bagi kaler2 sikit!)
  • 1 biji tomato dipotong dadu
  • Sedikit bunga kobis (optional)
  • Sedikit lobak merah dipotong dadu (optional)
  • Sedikit timun dipotong dadu (optional)

CARA-CARA:

  1. Ikan yang telah dibersihkan dikelar-kelar kemudian rendamkan dalam air asam jawa sebentar.
  2. Toskan dan bubuh garam pada kesemua bahagian ikan kemudian lumurkan dengan tepung jagung.
  3. Goreng ikan dalam minyak yang betul-betul panas dan penuh dalam kuali. Toskan setelah ikan masak dan garing.
  4. Letak ikan dalam pinggan yang dihias dengan sedikit hirisan lemon. Perahkan jus lemon pada ikan, ketepikan.
  5. Tumis bawang putih, bawang merah, halia dan lada hitam yang ditumbuk tadi menggunakan minyak yang sedikit sehingga naik bau.
  6. Masukkan cili kisar sehingga pecah minyak.
  7. Masukkan air nenas dalam tin (saya masukkan kesemua air nenas dalam tin tersebut).
  8. Masukkan sos tomato dan sos cili Thai.
  9. Masukkan nanas dalam tin dan kesemua sayuran (tomato, cili benggala, timun, lobak, bunga kobis).
  10. Biarkan kuah pekat sedikit. (saya tak bubuh garam dan gula sebab rasa masam manis kesemuanya dah cukup dari sos).
  11. Bila rasa dah ok, curahkan di atas ikan.



Hidangkan panas-panas dengan nasi dan sayur campur. Perghhhhh!!! Memang mabeles! Saya guna separuh ikan saja, bahagian kepala sebab makan sorang.


Sunday, December 18, 2011

"Telur Berdiri" Susulan Fenomena Gerhana Bulan 10 Disember 2011

BISMILLAHIRRAHMANIRRAHIM

Assalamualaikum... Gambar-gambar gerhana bulan berikut saya ambil secara rawak dalam laman Facebook yang dikongsikan oleh beberapa orang sahabat... Diharap kepada yang empunya gambar dapat memberi keizinan di atas paparan gambar-gambar berikut. Kalau tak boleh, just inform me ok.

Berikut merupakan gambar gerhana bulan yang berlaku pada 10 Disember 2011 yang lepas. Sayangnya pada masa kejadian, cuaca di tempat saya kurang mengizinkan untuk saya menikmati fenomena tersebut. Hujan... Bukan rezeki. Kena tunggu gerhana bulan berikutnya yang dijangka berlaku pada 2014 pula la nampaknya. Kalau umur panjang dan keadaan cuaca mengizinkan.



Subhanallah... Indahnya ciptaan Allah yang diperlihatkan kepada kita di muka bumi ni. Benarlah firman Allah yang beberapa kali disebutkan dalam Surah Ar-Rahman yang bermaksud:

"Maka yang mana satu nikmat Tuhanmu yang kamu dustakan?"

Tidakkah kita rasa fenomena tersebut sebagai nikmat yang tidak mampu disangkal lagi?!

Okeh, berbalik kepada tajuk "telur berdiri" di atas... Saksikan sendiri gambar-gambar berikut yang dikongsikan oleh sahabat saya Shaiful Azman di laman Facebook pada hari kejadian.




Gambar-gambar "telur berdiri" di atas ni diambil dalam jam 11.00 pm ke atas (tak berapa pasti waktu sebenar), namun sesudah berlalunya gerhana penuh sehingga ke jam 1.00 am. Tiada sebarang tipu helah ataupun magis yang digunakan okeh. Bukan juga gambar yang diedit!

Apa yang berlaku tersebut adalah disebabkan oleh tarikan graviti bulan pada masa tu, tentunya dengan keizinan Allah. Saya ada juga cuba melakukan eksperimen tersebut, namun setelah mencuba hampir 2 jam, arghhhh... Mengalah! Telur-telur tu tak berdiri jugak! Jeles sangat tengok sahabat lain boleh buat. Menurut sahabat saya ni, dia mengambil masa kurang dari seminit untuk membuatkan telur tersebut berdiri. Katanya lagi, semasa dia tahan telur tersebut sebelum lepaskan ia berdiri sendiri, kita akan dapat rasakan telur tersebut stabil. Arghhhh... Serius jeles okeh! Keadaan cuaca pada masa tu di tempat sahabat saya ni (Kuantan) pun pada masa tu adalah hujan. Tapi dia boleh pulak buat! Haishhhhh...

Pembaca yang lain, siapa yang ada cuba eksperimen ni juga pada malam tersebut?! Jadi tak?!


Saturday, December 10, 2011

Gerhana Bulan Penuh 10 Disember 2011

BISMILLAHIRRAHMANIRRAHIM

Assalamualaikum... Ini adalah entri salin & tampal dari blog cthoney. Sumber asal artikel adalah dari Utusan Malaysia Online. Sekadar untuk berkongsi maklumat...

Gerhana bulan penuh dengan pemandangan seakan-akan bola raksasa kuning tembaga terapung di angkasa selama lebih 40 minit dijangka berlaku pada malam 10 Disember ini.

Unit Falak Fakulti Pengajian Kontemporari Islam Universiti Sultan Zainal Abidin (UniSZA) dalam satu kenyataan hari ini berharap orang ramai tidak melepaskan peluang menyaksikan fenomena itu dan melakukan solat sunat gerhana.


"Gerhana kali ini berlaku pada awal malam. Meriahkanlah fenomena ini dengan bacaan selawat dan tasbih serta solat sunat gerhana di masjid.

"Kejadian itu amat besar hikmatnya supaya manusia melihat dengan jelas tanda-tanda kekuasaan Allah dan memanfaatkannya dari segi rohani dan kajian saintifik," jelas kenyataan itu.

Kenyataan itu menyebut bahawa melalui paparan takwim pada petang Sabtu (10 Disember), bulan terbit di ufuk timur Kuala Terengganu pada pukul 6.44 petang, kira-kira 12 minit sebelum matahari terbenam.

Bulan yang beredar dengan had laju relatif 1,800 kilometer sejam akan mula memasuki zon bayang luar bumi pada kira-kira pukul 7.33 malam.

Bayang bumi akan mula menyentuh sisi sebelah kanan bulan tepat pukul 8.46 malam menandakan permulaan fasa gerhana bulan dan masa yang diambil oleh bayang gelap itu untuk menyapu keseluruhan muka bulan hanya 75 minit.

"Selepas itu bulan akan mengalami gerhana penuh selama kira-kira 48 minit, kelihatan seperti sebiji bola raksasa berwarna kuning tembaga kerana kesan serakan cahaya dari kawasan bayang luar," jelas kenyataan itu lagi.

Peringkat pertengahan gerhana penuh itu dihitung berlaku pada pukul 10.32 malam ketika ketiga-tiga jasad samawi iaitu bulan, bumi dan matahari berada dalam kedudukan satu garisan dan satu satah.

"Ia menandakan fasa purnama Muharam 1433 Hijrah yang sama dengan kemuncak gerhana penuh dan jangkamasa bulan melewati kawasan bayang dalam bumi ialah selama tiga jam 22 minit sehingga gerhana berakhir pukul 12.18 pagi," jelas kenyataan itu lagi.

Menurut kenyataan itu, solat sunat gerhana bulan di negara ini boleh dilakukan sebaik sahaja bayang bumi mula kelihatan di permukaan bulan iaitu kira-kira pukul 8.46 malam.


Video simulasi gerhana bulan penuh 10 Disember 2011.


Thursday, December 08, 2011

Beberapa Fakta Tentang Jin

BISMILLAHIRRAHMANIRRAHIM

Assalamualaikum... Berikut merupakan sedikit inti pati kuliah Jin daripada Ustaz Haji Ismail Kamus.

1. Jin berasal dari Jan (Bapak Jin) dan gelarannya Azazil. Dicipta dari api (biru), dan telah beramal puluh ribu tahun lamanya.

2. Apabila Allah S.W.T memerintahkannya supaya tunduk menghormati Nabi Adam, mereka telah ingkar. Allah S.W.T melaknat dan memerintahkannya turun ke bumi. Jin terbahagi kepada dua iaitu Jin Islam dan Syaitan. Jin Islam pula terbahagi kepada dua iaitu Jin Islam (Soleh) dan Jin Tidak Islam (Tidak Soleh). Syaitan yang turun kesemuanya jahat (tidak Islam).

3. Makanan jin terdiri daripada api (asap). Sebab itulah orang-orang Melayu dilarang menggunakan kemenyan kerana Jin paling suka kepada asap yang busuk. Namun orang-orang Melayu ni degil, suka sangat dengan asap kemenyan. Beliau menambah, orang-orang yang suka hisap rokok tu, adik-beradik jin lah tu. (Hahahahha, sapa yang terkena?!)

4. Tempat tinggal Jin seperti di awan, sungai, hutan, lombong, laut, tempat-tempat tinggi (KLCC? terkena lagi!), tandas dan kubur.

5. Beliau menasihati apabila ingin buang air dalam perjalanan (contohnya, di jalan raya), perlu baca, "SalaMun, 'Ala Sulaiman, Fil'alamin". Mengikut sirahnya, Jin sangat takut dengan Nabi Sulaiman. Orang-orang Melayu pulak, suka sangat baca ucapan, "Ampun Datuk, anak cucu tumpang lalu". Masa bila pulak jin dapat pangkat Datuk?! Dan masa bila pula kita jadi cucu cicit jin?! (Terkena lagi?! Hahahaha...)

6. Jin tidak mengetahui akan alam ghaib, itu sebab jika ada dukun atau bomoh yang tahu menilik-nilik nasib... Pembohong la dia tu!!!! Sirahnya, apabila Nabi Sulaiman memerintahkan jin untuk membina istananya, sehingga Nabi Sulaiman meninggal pin jin tidak perasan/tahu. Masa tu, Nabi Sulaiman duduk di kerusinya dengan tongkat kayu, manakala jin tekun membuat kerja di hadapan Nabi Sulaiman. Sehingga anai-anai memakan tongkatnya dan tongkat tersebut reput dan jatuh serta Nabi Sulaiman pun jatuh, maka barulah jin perasan/tahu bahawa Nabi Sulaiman telah mangkat.

7. Manusia juga dilarang membuang air di lombong-lombong yang airnya tenang, terutama di waktu malam. Jin suka mandi di situ pada waktu-waktu begitu. Di larang juga buang air di lubang-lubang (tanah).

8. Rumah-rumah yang lama tidak berpenghuni atau rumah yang baru siap belum diduduki lagi, jin suka tinggal di situ. Sebelum duduk di rumah baru, digalakkan membaca surah Al-Baqarah sehingga habis. Jin lari selama 3 hari. Tidak perlu tepung tawar bagai... orang Melayu suka sangat menepung tawar!!!

9. Jika budak menangis tengah-tengah malam, azankan 7-10 kali, jika tidak bacakan ayat Kursi dengan cara 9 kali henti (tekniknya), menurut pengalaman beliau.


Wednesday, November 30, 2011

Amar Ma'ruf itu Sedekah, Nahi Mungkar itu Sedekah

BISMILLAHIRRAHMANIRRAHIM

Assalamualaikum... Ini entri yang sangat pendek dan direct to the point. Namun entri pendek ini la yang akan memberi kesan jangka panjang sehingga ke alam akhirat nanti. Maka panjangkanlah akal anda untuk menilainya...

Syaqiq Al-Balhi berkata: "Aku mencari 5 perkara dan aku mendapatkannya dalam 5 perkara juga..."

  1. Aku mencari berkat dalam rezeki, aku dapatkannya dalam solat Dhuha.
  2. Aku mencari lampu untuk menerangi kubur, aku dapatkannya dalam solat malam.
  3. Aku mencari persediaan untuk menjawab soalan Mungkar dan Nangkir, aku dapatkannya di dalam membaca Al-Quran.
  4. Aku mencari tongkat sebagai alat menyeberangi siratal mustaqim, aku dapatkannya di dalam puasa dan sedekah.
  5. Aku mencari perlindungan di bawah Arasy, aku dapatkannya di dalam beribadah di tempat sunyi.

Semoga baik ilmu ni untuk kita semua amalkan. Amin...


Saturday, November 26, 2011

Salam 1 Muharram 1433 Hijrah - Doa Akhir Tahun & Awal Tahun Hijrah

BISMILLAHIRRAHMANIRRAHIM

Assalamualaikum...

DOA AKHIR TAHUN


Dibaca 3 kali pada akhir waktu Asar atau sebelum masuk waktu Maghrib pada akhir bulan Zulhijjah. Sesiapa yang membaca doa ini, syaitan berkata: "Kesusahan bagiku dan sia-sia lah pekerjaanku menggoda anak Adam pada setahun ini dan Allah binasakan aku satu saat jua. Dengan sebab membaca doa ini, Allah ampunkan dosanya setahun."



DOA AWAL TAHUN


Dibaca 3 kali selepas Maghrib pada malam 1 Muharram. Sesiapa yang membaca doa ini, syaitan berkata: "Telah amanlah anak Adam ini daripada godaan pada tahun ini kerana Allah telah mewakilkan dua Malaikat memeliharanya daripada fitnah syaitan."



Salam Maal Hijrah buat semua pembaca setia blog LUNA LANUN. Terima kasih di atas sokongan anda semua!


Tuesday, November 22, 2011

Tahniah Pasukan Harimau Muda A - Hentikanlah Caci Mencaci Sesama Rumpun

BISMILLAHIRRAHMANIRRAHIM

Assalamualaikum...

Semalam masuk tidur dengan senyuman, pagi ni bangun dari tidur pun masih lagi tak lekang sengih dari bibir ni. Begitulah penangan keputusan pertembungan akhir acara bola sepak dalam Sukan SEA Ke-26 yang mana kemenagan lebih memihak kepada pasukan Harimau Muda A. Indonesia terpaksa akur untuk menyaksikan pemain-pemain dan pegawai-pegawai pengiring Malaysia dikalungkan pingat emas di Stadium Gelora Bung Karno. Biarpun pasukan lawan pahit menerima kenyataan dimalukan di hadapan lebih dari 100 ribu penyokong sendiri, namun menjadi sangat manis buat pemain dan penyokong Malaysia di seluruh tanah air setelah pelbagai provokasi yang diterima daripada penyokong lawan. Kita berjaya buktikan, siapa yang ganyang siapa!

Sumber: bharian.com.my

Sumber: bharian.com.my

Skuad bola sepak dah memenangi 'ibu segala pingat', malam tadi apabila kesebelasan Harimau Muda tampil garang mempertahankan mahkota kejuaraan buat kali kedua berturut-turut menewaskan tuan rumah, Indonesia 4-3 menerusi penentuan penalti selepas terikat 1-1 selepas masa tambahan 30 minit. 
Sorakan dan ejekan lebih 100,000 penyokong Garuda Muda jelas gagal menyekat impian besar Ong Kim Swee dan anak didiknya yang hadir berbekal mental kuat mengatasi sorak gempita di Stadium Gelora Bung Karno untuk memaksa lawan menggigit jari terlepas pingat emas paling bernilai di Sukan SEA di laman sendiri.
petikan berita dari bharian.com.my

Alhamdulillah... Alhamdulillah... Tahniah sekali lagi.

Hero kesayangan!

Di sebalik keghairahan kita sebagai penyokong Harimau Muda meraikan kemenangan pingat emas tersebut, ramai yang lalai, ramai yang terlanjur, ramai yang terlupa. Pelbagai kata-kata kesat, keji mengeji, hina menghina yang berlaku di antara kedua-dua penyokong. Saya salin semula status yang saya update di wall Facebook saya malam tadi:

"..tak payah la pgi layan ketidakpuasan hati mereka, tak kisah la dr segi kata2 mahupun gambar2 yang menghina dan menyakitkan hati seluruh rakyat malaysia... jika kita sebagai rakyat malaysia menganggap rakyat kita bertamadun, tidak perlu keluar segala macam kata2 keji, kesat dan yang sewaktu dengannya terhadap mereka. Ingat, kita ni serumpun. ingat, agama kita juga tak mengajar kita utk mencaci, mengeji, menghina org lain kan?! jd, muhasabah diri je la... buktikan yang bangsa kita bangsa yang punya rasa hormat terhadap bangsa lain!" 

Apa perlunya semua kata-kata kesat tersebut. Ya, saya sendiri akui, betapa sakitnya hati melihat bendera kita dihina dan dibakar, lagu kita diejek, dan pelbagai macam provokasi dalam kempen "Ganyang Maling Sial" yang ditimbulkan oleh penyokong fanatik Indonesia. Namun sekali lagi saya ajukan soalan ini, apa perlunya kita membalas dengan perkara serupa?! Hanya akan menunjukkan bangsa kita juga punya nilai moral yang rendah, tidak punya perasaan hormat, dan tidak profesional. Adat la dalam perlawanan. Ada yang menang, ada yang kalah.

Saya pinjam kata-kata dari status Facebook seorang sahabat, agar kita semua sama-sama dapat muhasabah diri.

"Kebanyakan komen di wall rakan-rakan saya adalah komen 'membalas dendam' atas kelakuan penyokong pasukan Indonesia yang kita sedia maklum. Komen-komen tersebut, di sisi 1Malaysia berbunyi Patriotisma. Di sisi 1Akhirat, ia adalah Asabiyyah ...yang dicela Allah SWT.
Biar pun sakit hati sebelum-sebelum ini, lupakah kita kepada janji Allah:
"Dan tidaklah sama (kesannya dan hukumnya) perbuatan yang baik dan perbuatan yang jahat. Tolaklah (kejahatan yang ditujukan kepadamu) dengan cara yang lebih baik; apabila engkau berlaku demikian maka orang yang menaruh rasa permusuhan terhadapmu, dengan serta merta akan menjadi seolah-olah seorang sahabat karib" [Fussilat 41: 34] - 
Credit to Ustaz Hasrizal....."


Banyakkan beristigfar kepada siapa-siapa yang telah terlanjur kata tu...


Saturday, November 19, 2011

Friday, November 18, 2011

Januari 2008 - November 2011, Segalanya Berakhir Jua...

BISMILLAHIRRAHMANIRRAHIM

"Hereby, confirmed that I have checked and reviewed and satisfied the student have made all corrections and achieved as proposed by Panel of Examiners and I recommended the above student is awarded a Master's Degree." - Signed by Assoc. Prof. Maksudur Rahman Khan.


Alhamdulillah... Tiada yang mampu terucap di saat Internal Examiner akhirnya menurunkan tandangan pada borang Pengesahan Semakan Pembetulan Tesis saya ni. Setelah menunggu selama seminggu untuk mendapatkan tandantangan beliau. Uwaaaaa serius dia ni cerewet dan sangat terperinci orangnya...


"Congratulation..."

Itulah kata-kata terakhir beliau saat menyerahkan semula salinan tesis yang telah dibuat pembetulan beserta borang di atas ni.

"Thank you so much Dr."

Serius dah takde kata-kata yang mampu terucap saat tu. Sambil tersenyum sampi ke telingan, saya melangkah keluar dari bilik beliau. Saat berada di luar bilik beliau, rasa macam nak berguling jer turun tangga! Hahahaha! Perasaan serius sangat gembira.

Benarlah kata orang, kejayaan yang kita kecapi hari ini hasil daripada segala pengorbanan yang tidak mengira tempat dan waktu adalah yang paling manis!

3 bulan lalu saat selesainya viva voce untuk master ni, kepala yang dah 'jam' selama 3 tahun lebih akhirnya ringan sebentar. Tempoh 3 bulan diberikan untuk melakukan minor correction untuk tesis akhirnya berakhir juga.


Selesai mendapatkan pengesahan pembetulan, kerja-kerja printing untuk hard-bound thesis pun bermula. Nak print untuk 6 salinan tesis, perghhhhh!!!! Dari jam 9.00pm sampai ke 3.00am jugak baru selesai. Nak berhati-hati punya pasal, sebab tak nak silap print. Membazir ink dan kertas jer kalau silap print! Kesemua 6 salinan saya print. Tak nak hantar kedai untuk fotostat sebab kualiti gambar dalam tesis yang di'print' dan fotostat adalah jauh beza. Kualiti gambar yang di'print' lebih baik daripada yang fotostat sebab semua gambar perlu dalam greyscale color.


Nah, ini dia 6 salinan yang dihantar untuk hard-bound! Banyaknya sampai 6 salinan. Pecahannya adalah seperti berikut:

4 salinan untuk diserahkan kepada PPS (Pusat Pengajian Siswazah)
- 1 salinan untuk simpanan Pusat Pengajian Siswazah
- 1 salinan untuk simpanan Fakulti
- 1 salinan untuk simpanan Perpustakaan
- 1 salinan untuk diserahkan kepada Penyelia Pelajar

1 salinan untuk diserahkan kepada MOSTI sebab saya penerima Hadiah Biasiswa National Science Fellowship dari Kementerian Sains, Teknologi dan Inovasi (MOSTI). Salah satu syarat dalam perjanjian dengan MOSTI adalah menyerahkan satu salinan tesis hard cover setelah habis pengajian.

1 salinan lagi adalah untuk simpanan saya.

Setelah dihantar ke kedai untuk buat hard-bound, hu3...

RM30 x 6 buah = RM180... Bukan setakat jumlah itu sebenarnya untuk penghasilan tesis akhir ni. Serius, sangat banyak yang saya perlu berkorban. Namun semua itu rasa berbaloi apabila segalanya akhirnya tiba di penghujungnya...




Maka, untuk Ijazah Sarjana sudah selesai... Selepas ini apa?! Sementara semangat mahu belajar ni masih ada, baik diteruskan dengan peringkat PhD pula. InsyaAllah. Mudah-mudahan semuanya berjalan lanjar semasa pengajian PhD nanti. Amin.


Saturday, November 12, 2011

9 Siti Yang Patut Dijadikan Contoh

BISMILLAHIRRAHMANIRRAHIM



1. SITI KHADIJAH

  • merupakan isteri Rasulullah s.a.w. yang melahirkan anak-anak Rasulullah, setia dan sentiasa menyokong Rasulullah walaupun saat ditentang hebat oleh orang-orang kafir dan musyrik. Menghantarkan makanan kepada Rasulullah ketika baginda beribadat di Gua Hira'.


2. SITI FATIMAH

  • anak Rasulullah yang tinggi budi pekertinya. Sangat kasih dan setia kepada suaminya, Ali walaupun hidup miskin. Tidur berkongsikan satu bantal dan kadang kala berbantalkan lengan Ali. Rasulullah pernah berkata, aku tidak akan maafkan kamu wahai Fatimah sehinggalah Ali maafkan kamu.


3. SITI AISHAH

  • isteri Rasulullah yang paling romantik. Sanggup berkongsi bekas makanan dan minuman dengan Rasulullah. Di mana Rasulullah minum, di situ beliau akan minum menggunakan bekas yang sama.


4. SITI HAJAR

  • isteri Nabi Ibrahim yang patuh kepada suami dan suruhan Allah. Sanggup ditinggalkan oleh Nabi Ibrahim atas suruhan Allah demi kebaikan. Berjuang mencari air untuk anaknya Nabi Ismail. Contoh pengorbanan seorang ibu mithali.


5. SITI MARYAM

  • wanita suci yang pandai menjaga kehormatan diri dan mempunyai maruah yang tinggi sehingga rahimnya dipilih oleh Allah untuk mengandungkan Nabi Isa.


6. SITI ASIAH

  • isteri firaun yang tinggi imannya dan tidak gentar dengan seksaan yang dihadapinya daripada firaun laknatullah.


7. SITI AMINAH

  • wanita mulia yang menjadi ibu kandung Rasulullah. Mendidik baginda menjadi insan yang mulia.


8. SITI MUTI'AH

  • isteri yang patut dicontohi dan dijanjikan Allah syurga untuknya kerana setianya kepada suami, menjaga makan minum, menyediakan tongkat untuk dipukul oleh suaminya sekiranya layanannya tidak memuaskan hati. Berhias dengan cantik hanya untuk tatapan suaminya sahaja.


9. SITI ZUBAIDAH

  • wanita kaya dermawan yang menjadi isteri khalifah Harun Al-Rashid. Sanggup membelanjakan semua hartanya untuk membina terusan untuk kegunaan orang ramai dengan niat hanya kerana Allah.


9 Siti di atas merupakan petikan daripada kata-kata Ustazah Siti Norbahyah Mahmood dalah rancangan Halaqah TV9 dengan topik 'SITI IMPIAN'. Masih wujudkah lagi Siti tersebut dalam wanita akhir zaman masa kini?!


Tuesday, November 08, 2011

Tanda-tanda Kecil Kiamat Telah Lengkap

BISMILLAHIRRAHMANIRRAHIM

Assalamualaikum... Sekadar ingatan untuk diri sendiri agar sentiasa memperbaiki amalan dan bersedia melengkapkan diri untuk menghadapinya...



Saturday, November 05, 2011

Makanan Masyarakat Bugis Pada Hari Raya

BISMILLAHIRRAHMANIRRAHIM

Assalamualaikum... Tentunya kebanyakan umat Islam pada masa ini sedang giat melakukan aktiviti-aktiviti berkaitan Hari Raya AidilAdha yang insyaAllah bakal diraikan pada hari esok. Tak kiralah yang mana sedang bersiap-siap untuk balik kampung, berhati-hati memandu ye... Jangan lupa amalan sunat apabila ingin melakukan perjalanan yang jauh... Yang sedang memasak untuk juadah hari raya tu, jangan banyak main lak. Satg hangit pulak masakan tu...

Saya pulak?! Memandangkan sekarang sedang berada jauh beribu batu dari keluarga, dan dipisahkan oleh Laut China Selatan, hanya mampu mengirimkan doa saja. Terliur pula apabila mengenangkan juadah raya yang  biasa dimasak oleh ibu tercinta (masakan ibu tetap best in the world) apabila tiba hari raya. Nak tau tak antara juadah yang sering menjadi juadah raya bagi masyarakat Bugis adalah seperti berikut...

Buras yang siap dibungkus dan diikat sebelum dimasak.

Buras yang siap dimasak (kalau dalam bahasa Bugis, Burasa')

Buras ni diperbuat daripada beras (biasanya menggunakan beras wangi) yang dimasak dengan santan, kemudian dimasak dengan cara mengukus sehingga separuh masak. Beras bersantan yang separuh masak ini akan dibungkus dengan menggunakan daun pisang dan diikat dengan kemas untuk mengelakkannya pecah ketika dimasak/direbus. Yang ni memang makanan wajib setiap kali hari raya (aidilfitri mahupun aidiladha).


Ayam cina/bandar masak lengkuas.

Ayam kampung masak lengkuas

Menu wajib kedua adalah ayam masak lengkuas. Cara memasak menu ni agak complicated. Dah beberapa kali cuba untuk mendapatkan resepi dari mak, namun setiap kali raya, mesti mak yang akan masak sebab anak-anak perempuan dia semua ni masih belum boleh dipercayai untuk memasak menu ini. Hu3! Bila mintak resepi kat mak, masa nak tanya sukatan untuk bahan-bahan masakan, semua jawapannya pastilah, 'secukup rasa'. Haiyyak!

Lengkuas yang dihiris dan dimayang halus, direbus terlebih dahulu untuk mengurangkan rasa pedasnya.

Bagi ayam masak lengkuas ni, ayam kampung adalah lebih sedap digunakan berbanding ayam bandar. Mungkin masa memasak menu ini yang agak lama membuatkan ayam bandar yang lebih lembut dagingnya cepat masak dan mudah hancur jika dibandingkan dengan ayam kampung yang lebih liat dagingnya. Daripada pemerhatian saya bila mak nak masak menu ni, bahan utama yang digunakan adalah lengkuas yang dihiris dan dimayang halus. Kemudian akan direbus selama sejam lebih untuk mengurangkan rasa pedas lengkuas tersebut sebelum dimasak dengan kunyit dan asam jawa serta beberapa bahan lain yang saya sendiri dah lupa! Hu3!

Ayam masak merah versi masyarakat Bugis.

Selain ayam masak lengkuas, ayam masak merah juga merupakan menu yang wajib pada pagi raya! Huarghhhh terliur sebentar melihat gambar di atas sambil membayangkan rasanya! Maaflah, tak dapat nak bagi resepi sebab tak reti nak masak. Namun apa yang saya perasan, ayam (menggunakan ayam bandar, ayam kampung kurang sesuai untuk menu ini) tersebut akan digoreng terlebih dahulu dan diasingkan sebelum dimasak bersama-sama dengan kuah masak merah. Masa makan tu, akan rasa rangup-rangup sikit. Sedapnya.....

Tumbu' pulut hitam

Cara membuat dan memasak tumbu' adalah sama dengan buras. Bezanya hanya pada beras pulut hitam yang digunakan untuk membuat tumbu'. Menu ni pula, jarang sekali mak buat. Menu alternatif la kiranya. Gambar di atas ni pun ambil masa makan kat rumah mak saudara raya puasa yang lepas. Ada lagi satu menu iaitu dipanggil sawa'. Bezanya dengan tumbu' adalah, sawa' akan dibungkus menggunakan daun kelapa yang muda. Sawa' jarang dihidangkan sebagai menu raya, tetapi lebih kepada menu semasa aqiqah.

Tapai pulut hitam dan putih

Tapai pulut hitam dan putih ni dah lama mak tak buat. Susah gak nak buat ni. Biarpun bahan-bahannya hanyalah pulut yang telah dimasak kemudian digaul dengan ragi. Bila salah sukatan ragi, mesti tak jadi. Nak menunggu jadi atau tak tapai ni pun ambil masa jugak. Sebab lepas digaul dengan ragi, pulut yang telah dibentuk bulat-bulat seperti gambar di atas akan diperam (untuk menjalani proses penapaian) dalam periuk yang dibungkus dengan kain selama beberapa hari. 3-5 hari ada kot... Kalau tak menjadi, biasanya rasa tapai akan tawar dan kurang manis. Jangan risau, tapai ni tak pernah lagi bikin mabuk okeh!

Soto makassar

Menu soto makassar ni pula agak baru buat menu hari raya dalam keluarga kami. Jika menu-menu yang lain di atas menjadi menu turun-temurun, soto makassar ni pula baru 2/3 tahun lepas menjadi hidangan di hari rasa. Biasanya mak hanya masak bihun sup saja. Apa yang menjadikan soto makassar ini lain daripada soto/sup yang lain adalah pada kuahnya, yang mana kuah sup soto makassar ini akan dicampur dengan kacang tanah yang telah digoreng, dibuang kulit dan dikisar sebelum dicampurkan ke dalam kuah sup. Perghhhhhh!!!! Marvelous bila dimakan panas-panas dan pedas-pedas!

Begitulah sedikit pengenalan mengenai makanan Bugis yang menjadi hidangan wajib pada hari raya. Maaflah, tak dapat nak kongsi resepi sebab saya sendiri tak reti lagi nak masak menu-menu di atas. Cuci mata je la ye...


Wednesday, November 02, 2011

Gebunya dia ni...

BISMILLAHIRRAHMANIRRAHIM

Assalamualaikum... Okeh, entri berikut dibuat atas permintaan seorang sahabat untuk mempromosikan gambar anak buahnya untuk satu contest dalam Facebook ni. Sila lihat gambar berikut...


Nama saya MYA IMAN HUMAYRA BINTI MOHD HAFIZAN... Comel tak Mya?! Gebu tak Mya?! Kalau comel, kalau gebu, nak mintak tolong kat untie2 dan uncle2 semua boleh tak?! Nak mintak tolong kat untie2 dan uncle2 semua tolong 'like' gambar Mya kat satu contest dalam Facebook ni, Baby Hippo Contest. Untie2 dan uncle2 semua cuma perlu klik pada gambar Mya kat atas ni untuk pautan ke Facebook. Kemudian, untie2 dan uncle2 semua klik 'like' je pada gambar saya tu. Jasa untie2 dan uncle2 semua sangat Mya hargai... Muahhhhhhhhhh kat untie2 dan uncle2 yang sudi 'like' tu.


Thursday, October 27, 2011

8 Sebab Utama Wanita Bertudung Lebih Baik

BISMILLAHIRRAHMANIRRAHIM

Assalamualaikum... Jangan pernah bilang "tunggu sekejap" untuk menutup auratmu dengan memberikan alasan-alasan popular sebegini. Malaikat maut tidak akan menerima "tunggu sekejap" mu itu biarpun sedetik sekiranya sudah tiba saat mencabut nyawamu. Berikut merupakan 8 sebab utama mengapa wanita yang bertudung itu lebih baik...

1. Tuntutan Agama
Putri Rasulullah menanyakan apa yang dilihat ayahandanya. "Aku lihat ada perempuan digantung rambutnya, otaknya mendidih. Aku lihat perempuan digantung lidahnya, tangannya diikat ke belakang dan timah cair dituangkan ke dalam tengkoraknya." Fatimah Az-Zahra kemudia menanyakan mengapa mereka disiksa seperti itu? "Wahai putriku, adapun mereka yang tergantung rambutnya hingga otaknya mendidih adalah wanita yang tidak menutup rambutnya sehingga terlihat oleh laki-laki yang bukan muhrimnya."

2. Mengurangkan dosa
Sehelai rambut yang diperlihatkan kepada lelaki yang bukan muhrim, satu dosa anda dapat. Kalau sehelai rambut SENGAJA diperlihatkan kepada 10 lelaki bukan muhrim, maka 10 dosa anda dapat. Tahukah berapa ribu helai rambut anda?! Dan tahukah berapa ribu lelaki yang anda hadapi setiap hari?!

3. Lebih pintar dan tenang
Kepala yang dilindungi tudung akan lebih selesa, cuaca panas dapat dilindungi melalui pemakain tudung. Kepala yang sihat dan selesa akan mendorong kelancaran perjalanan darah di otak membuatkan otak dapat berfikir dengan cepat dan baik.

4. Tidak membazir
Tidak perlu pening kepala membazirkan masa nak luruskan rambut, warnakan rambut, beli segala rawatan untuk menjadikan rambut kelihatan cantik. 

5. Lebih sopan dan manis
Lebih 98% lelaki mengakui wanita bertudung nampak lebih sopan dan manis. Maka anda mempunyai 'nilai tambahan' di situ.

6. Rambut lebih tahan lama dan sihat
Fakta: Rambut yang terdedah kepada sinaran ultra-ungu (UV) akan merosakkan rambut. Walaupun anda memakai syampu pelindung, hakikatnya syampu itu sendiri mengandungi bahan kimia merosakkan.

7. Menjadikan diri anda 'mahal'
Kebanyakan lelaki berpendapat bahawa wanita bertudung ibarat buah epal yang sedang masak ranum di pokok tetapi sukar dicapai kerana kedudukannya di puncak pokok berbanding epal yang lain.

8. Lebih dihormati
Wanita bertudung lebih dihormati ramai. Setiap tutur katanya menjadi panduan dan kesopanan serta sifat merendah diri menjadikan anda begitu dikagumi.

Perlu diingatkan bahawa bertudung mestilah berlandaskan tuntutan agama. Bertudung bukanlah satu fesyen terkini, tetapi merupakan suruhan Allah kepada wanita dalam menutup aurat.


Wednesday, October 26, 2011

Cara Mengenali Perniagaan Yang Menggunakan Pelaris

BISMILLAHIRRAHMANIRRAHIM

Assalamualaikum... Artikel berikut saya baca dalam laman Facebook yang dikongsikan oleh seorang sahabat...

Cara mudah untuk mengetahui sama ada sesuatu premis perniagaan terutamanya kedai makan/restoran itu menggunakan 'pelaris' (khadam jin) adalah dengan membaca Ayat Kursi sebanyak 3 kali di luar premis perniagaan tersebut. Sebaiknya semasa anda masih berada di dalam kenderaan anda. Kemudian buka tingkap kenderaan anda dan tiup sebanyak 7 kali ke arah kedai. Tiup perlahan-lahan sehingga habis nafas. 
Sekiranya terdapat 'pelaris' di premis tersebut, 'khadam' tersebut akan marah dan anda akan merasakan seperti ada angin yang tiba-tiba menerpa ke muka anda. Sekiranya berlaku sedemikian, eloklah dielakkan untuk makan di premis terbabit.

Sumber yang dipetik dari artikel yang dikongsi dalam laman Facebook.


Wordless Wednesday - Jangan Ucap Selamat Deepavali

BISMILLAHIRRAHMANIRRAHIM






Monday, October 24, 2011

Wanita Bertudung Dengan Sanggul 'Bonggol Unta' Diharamkan Mencium Bau Syurga

BISMILLAHIRRAHMANIRRAHIM

Assalamualaikum... Artikel ni adalah sebagai peringatan pada diri sendiri agar tidak terjebak dalam situasi seperti ini dan juga kepada mereka yang sedang melakukan kesilapan ini...

*Fesyen bertudung seperti dalam gambar berikut adalah tidak menurut syarat menutup aurat yang disarankan dalam Islam, dan golongan seperti ini adalah diharamkan menhidu bau syurga!

Fesyen bonggol unta...

Adakah kita perasan sejak setahun dua ini?! Ramai yang suka memakai tudung disertakan dengan bonggol yang ditambah atau bonggol dari ikatan rambutnya yang sengaja ditinggikan. Jika tidak sengaja (rambut terlalu panjang) adalah dimaafkan kerana terdapat perbezaan diantara sanggul yang sengaja ditinggikan dengan sanggul kerana rambut panjang. Ditambah pula dengan seluar legging bagaikan tidak berseluar dan lain-lain pakaian yang "membalut" aurat dan bukannya "menutup" aurat.

Tahukah anda golongan yang memakai sedemikian dikatakan dalam hadith, tidak akan mencium bau syurga, apatah lagi memasukinya.

Daripada Abu Hurairah r.a., Rasulullah S.A.W. bersabda, 

"Dua golongan daripada ahli neraka yang belum pernah aku melihatnya (wujud) iaitu kaum yang bersama mereka itu cemeti-cemeti seperti ekor lemmbu memukul manusia dan kaum wanita yang berpakaian tetapi telanjang. Mereka itu mengajak manusia menjauhi perintah Allah dan mereka sendiri menjauhi perintah Allah. Kepala mereka seakan-akan bonggol-bonggol unta yang senget. Mereka (dua golongan) ini tidak akan masuk ke syurga dan tidak pula mendapat baunya, sedangkan baunya dapat dihidu dari jarak sekian dan sekian."
[HR Muslim, Ahmad, al-Baihaqi dalam al-Kubra, dan al-Tabrani dalam Mukjam al-Awsat]

dan

"Akan muncul dalam kalangan umatku di akhir zaman, kaum lelaki yang menunggang sambil duduk di atas pelana, lalu mereka turun di depan pintu-pintu masjid, Wanita-wanita mereka (isteri atau anak perempuan), berpakaian tetapi seperti bertelanjang (berpakaian nipis dan ketat). Di atas kepala mereka pula (wanita), terdapat bonggolan (sanggul atau tocang) seperti bonggol unta yang lemah gemalai. Oleh itu, laknatlah mereka semua. Sesungguhnya mereka adalah wanita-wanita yang terlaknat."
[HR Ahmad, jil. 2, ms 223]

serta

"Dua golongan penghuni neraka yang mana aku sendiri belum pernah melihat keadaan mereka di dunia: golongan yang membawa cemeti seperti ekor lembu lalu menggunakannya untuk memukul manusia dan juga kaum wanita yang berpakaian seperti telanjang, menggoyangkan badan dan berlenggang-lenggok, kepala mereka ada sesuatu seperti bonggol do kepala unta yang bergoyang-goyang. Mereka tentu tidak akan memasuki syurga atau mencium baunya sedangkan bau syurga itu dapat dihidu dari jarak perjalanan begitu dan begini."
[HR Muslim. Hadith no. 212]

Trend/fesyen seperti ini tiada di zaman Rasulullah, namun mukjizat baginda mampu melihat masa depan (kini), dilihat benar-benar terjadi.

Sumber: Facebook Page : Kami Peminat Ustaz Azhar Idrus


Thursday, October 20, 2011

Disihir Guna Gambar Dalam Facebook

BISMILLAHIRRAHMANIRRAHIM

Assalamualaikum... Sentiasalah berwaspada... Dunia sekarang ni, macam-macam cara orang yang dengki boleh buat kat kita... Sebagai umat Islam, jauhilah perbuatan sihir atau segala perbuatan yang boleh membawa kepada syirik dan menyekutukan Allah.




Wednesday, October 19, 2011

Wordless Wednesday - Cakap Pun Tak Guna!

BISMILLAHIRRAHMANIRRAHIM


Macam ni la bila bagi nasihat/tazkirah kat orang yang tak reti nak terima nasihat/tazkirah!


Monday, October 17, 2011

Apa Akan Jadi Pada Akaun Facebook Kita Setelah Kita Mati?!

BISMILLAHIRRAHMANIRRAHIM

Assalamualaikum... Entri ini adalah berdasarkan video yang dikongsi oleh seorang sahabat di Facebook beberapa hari sebelum ni... Diharap empunya video dapat menghalalkan isi kandungan video tersebut yang saya kongsikan di sini kerana saya terlupa untuk mengambil link untuk dijadikan sebagai rujukan...




Baiklah, pernahkah kita terfikir apa akan terjadi kepada akaun Facebook kita setelah kita mati suatu hari nanti?! 

Koleksi gambar-gambar 'cute' lelaki dan wanita di Facebook...

Jika suatu hari nanti kita mati, sekiranya akaun Facebook kita itu hanya kita seorang yang tahu password akaun kita, hanya kita seorang yang boleh access akaun kita...

Dan selepas kita mati, apa yang akan jadi pada akaun Facebook kita?!

Mungkin ada yang akan mengucapkan takziah pada wall kita, mungkin ada yang sentiasa menjenguk bagi mengubat kerinduan...

Tetapi...

Sedarkah kita bahawa gambar-gambar kita akan membuatkan kita sentiasa terseksa di alam kubur?!

Gambar-gambar yang tidak ditutupi aurat dengan sempurna macam mana nanti?!

Lelaki ajnabi akan terus-terusan melihat gambar tersebut, dalam masa yang sama tiada siapa yang boleh tolong deletekan gambar kita...

Walaupun sudah bertahun-tahun lamanya kita mati, gambar tersebut terus ditatapi oleh mereka...

Macam mana?!

Pernahkah terlintas di fikiran kita, adakah tudung singkat yang kita pakai itu akan selamatkan kita di alam kubur nanti?!

Suatu hari nanti, kita akan pergi buat selama-lamanya tanpa ada sebarang amaran... Pada bila-bila saat yang Allah kehendaki...

Jadi, bersediakah kita?

Facebook hanya sebagai satu contoh. Laman-laman sosial lain seperti blog, video-video yang kita post dalam YouTube dan sebagainya, adakah kita yakin bahawa isi kandungannya pada suatu hari nanti apabila kita sudah tiada lagi di dunia ni, akan menyelamatkan atau menyeksa kita di alam kubur nanti?! Fikirkanlah... Adakah kita sudah bersedia?!

Rasanya entri ini boleh dikaitkan juga dengan entri sebelum ini, 10 Alasan Paling Popular Bagi Wanita Yang Enggan Menutup Aurat.


Friday, October 14, 2011

Serius Rasa Nak Menangis Tengok Gambar Ni!

BISMILLAHIRRAHMANIRRAHIM

Assalamualaikum... Saya terjumpa gambar berikut dalam wall Facebook saya yang dikongsi oleh seorang sahabat.

The mother cat kept licking the kittens, hoping it would revive them. According to the family that adopted the stray cat, on the morning of the 11th when they heard the cat's tragic cries, they rushed downstairs to discover this stray cat's four kittens abused to death, and even placed in front of the mother cat. The kitten's bodies were covered with bullet holes, with blood all over. One of the kittens had its neck tied with a rope and elongated, its chest cut open, heart exposed, while the other three kitten' heads were steeped on.
Source: tumblr

Anda boleh lihat sendiri reaksi dan mimik muka ibu kucing tersebut yang menggambarkan perasaan sangat cemas dan sedih apabila melihat keadaan anak-anaknya yang bergelimpangan tidak bernyawa akibat perbuatan orang. Apa yang ingin saya katakan setelah melihat gambar serta description gambar tersebut adalah....
Kucing (haiwan) yang tiada akal ni pun punya naluri keibuan yang sangat tinggi terhadap anak-anaknya. Bagaimana pula dengan 'sesetengah manusia' yang dikurniakan akal untuk membezakan perkara yang baik dengan yang buruk, namun masih sanggup untuk mencampakkan bayi yang masih merah tanpa sebarang belas kasihan?! Adakah haiwan ini lebih mulia dari 'sesetengah manusia' itu?!
Fikirkanlah...


Monday, October 10, 2011

10 Alasan Paling Popular Bagi Wanita Yang Enggan Menutup Aurat

BISMILLAHIRRAHMANIRRAHIM

Assalamualaikum... Jangan setakat direnung, mari kita sama-sama periksa diri sendiri, kita sebarkan kepada saudara-saudara kita terutama sekali buat sang AYAH, SUAMI, SAUDARA LELAKI dan ANAK LELAKI. Kerana andalah golongan yang akan ditarik ke neraka oleh ANAK PEREMPUAN, ISTERI, SAUDARA PEREMPUAN dan IBU kamu seandainya tanggungjawab yang Allah amanahkan kepada kamu, kamu abaikan.

Berikut merupakan 10 alasan yang paling popular yang akan kita dengar apabila kita menyeru seseorang WANITA MUSLIM untuk menutup aurat mereka.


1. Semua yang tutup aurat, kompom masuk syurga ke?!
  • Dik, yang pasti, jika tidak menutup aurat, confirm masuk neraka.

2. Pakai jarang ke, ketat ke, itu hak kami. Kalau tak suka, jangan tengok.
  • Dah lalu lalang depan mata, suka tak suka pasti tertengok jugak. Adakah kita berani menjamin bahawa semua lelaki ajnabi mempunyai hati suci dan iman yang tinggi untuk menahan godaan syaitan?!

3. Kami rasa apa yang kami pakai tak seksi. Terpulang kepada individu yang memandang kami...
  • Seksi atau tidak, kita tetap berdosa walaupun hanya menayang sehelai rambut.

4. Walaupun kami tidak bertudung, kami tetap sembahyang dan puasa.
  • Kita yakinkah bahawa ibadah kita itu sudah cukup untuk menjamin kita ke syurga?!

5. Suka hati kamilah nak pakai macam ni. Kami tak susahkan hidup orang lain.
  • Anda sebenarnya telah menyusahkan bapa, suami, saudara lelaki dan anak lelaki anda dengan menarik mereka ke neraka bersama anda disebabkan mereka tidak menegur dan gagal mendidik anda.

6. Apa yang kami pakai, ini antara kami dengan Tuhan.
  • Berani cakap kat dunia. Berani ke cakap macam tu depan Allah nanti?! Lawan perintah Allah, neraka tempatnya.

7. Kami pakai seksi macam ni sebab ikut arahan photographer/pengarah filem untuk disesuaikan dalam scene.
  • Sanggup patuh arahan mereka yang hanya manusia biasa daripada patuh suruhan Allah?!

8. Bukan kami tak mahu menutup aurat, cuma masih belum sampai seru.
  • Macam mana seru tu?! Nasihat yang diberi tu, seru lah tu. Nak seru macam mana lagi? Mati tidak mengenal usia. Takut tak sempat nak bertaubat nanti.

9. Takkan nak buat perubahan secara drastik? Slow-slow la...
  • Boleh ke cakap kat Malaikat Izrail nanti, "Tunggu la kejap. Lapak la dulu. Jangan ambil nyawa aku dulu..."

10. Tutup aurat tu bagus,  tapi kami tidak mahu hipokrit kerana tidak ikhlas melakukannya.
  • Kalau begitu anda sebenarnya memang hipokrit. Mengaku sebagai Islam, mengaku sebagai hamba Allah, mengaku sebagai umat Muhammad, namun segala suruhan agama, segala perintah Allah, segala pesanan Rasulullah, semuanya anda tak buat. Ikhlas tak ikhlas lain cerita, yang penting WAJIB buat!

Islam itu mudah. Islam itu indah. Jangan jadi manusia yang bodoh sombong kepada Tuhannya...


Saturday, October 08, 2011

22 Sebab Malaikat Rahmat Tidak Akan Masuk Rumah Anda

BISMILLAHIRRAHMANIRRAHIM

Sedikit perkongsian untuk dijadikan panduan dan iktibar...


Gambar hiasan. Sumber.


1. Rumah orang yang memutuskan hubungan silaturrahim.

2. Rumah orang yang memakan harta anak yatim secara haram.

3. Rumah yang memelihara anjing.

4. Rumah yang banyak menimpan gambar yang mencerca para sahabat Nabi, orang yang telah mati dan sebagainya.

5. Rumah yang mengumandangkan nyanyian yang memuja selain daripada Allah.

6. Rumah yang sering meninggikan suara.

7. Rumah yang didiami mereka yang sering syirik kepada Allah seperti tukang tilik, ahli sihir dan nujum.

8. Rumah yang menggunakan perhiasan daripada emas seperti pinggan dan mangkuk daripada emas.

9. Rumah yang makan makanan yang berbau seperti bauan rokok, perokok dan penagih dadah.

10. Rumah yang didiami mereka yang sentiasa bergelombang dengan maksiat.

11. Rumah yang didiami mereka yang melakukan dosa-dosa besar.

12. Rumah yang didiami mereka yang derhaka kepada kedua ibu bapa.

13. Rumah pemakan riba/interest.

14. Rumah yang mengamalkan budaya syaitan seperti kumpulan rock.

15. Rumah yang memiliki patung-patung.

16. Rumah yang memiliki loceng seperti loceng gereja.

17. Rumah yang didiami peminum arak.

18. Rumah yang mempercayai tukang tilik.

19. Rumah yang didiami mereka yang dilaknat Allah, pemakan rasuah, pemberi rasuah dan mereka yang mengubah kejadian Allah seperti wanita yang mencukur bulu kening, wanita yang memakai gelang/rantai di kaki.

20. Rumah yang didiami mereka yang berhadas besar tanpa mandi janabah/junub.

21. Rumah yang melakukan pembaziran (berhias berlebihan).

22. Rumah yang melakukan maksiat di dalamnya.


Rujukan: akhbaralyom.net


Wednesday, September 28, 2011

Wordless Wednesday - Berhemahnya Pemandu Kenderaan di Sabah

BISMILLAHIRRAHMANIRRAHIM



Pemanduan pada waktu malam, dengan kenderaan yang kurang di atas jalan... Kelajuan kenderaan di hadapan saya adalah seperti di atas... Ini bukan lori atau pun kenderaan berat okeh! Pesanan ikhlas saya, sila jangan tiru aksi ini okeh! Ambil gambar semasa sedang memandu!