follower: jika widget tidak kelihatan, klik 'follow' pada navbar di atas sekali untuk follow.

Saturday, November 12, 2011

9 Siti Yang Patut Dijadikan Contoh

BISMILLAHIRRAHMANIRRAHIM1. SITI KHADIJAH

  • merupakan isteri Rasulullah s.a.w. yang melahirkan anak-anak Rasulullah, setia dan sentiasa menyokong Rasulullah walaupun saat ditentang hebat oleh orang-orang kafir dan musyrik. Menghantarkan makanan kepada Rasulullah ketika baginda beribadat di Gua Hira'.


2. SITI FATIMAH

  • anak Rasulullah yang tinggi budi pekertinya. Sangat kasih dan setia kepada suaminya, Ali walaupun hidup miskin. Tidur berkongsikan satu bantal dan kadang kala berbantalkan lengan Ali. Rasulullah pernah berkata, aku tidak akan maafkan kamu wahai Fatimah sehinggalah Ali maafkan kamu.


3. SITI AISHAH

  • isteri Rasulullah yang paling romantik. Sanggup berkongsi bekas makanan dan minuman dengan Rasulullah. Di mana Rasulullah minum, di situ beliau akan minum menggunakan bekas yang sama.


4. SITI HAJAR

  • isteri Nabi Ibrahim yang patuh kepada suami dan suruhan Allah. Sanggup ditinggalkan oleh Nabi Ibrahim atas suruhan Allah demi kebaikan. Berjuang mencari air untuk anaknya Nabi Ismail. Contoh pengorbanan seorang ibu mithali.


5. SITI MARYAM

  • wanita suci yang pandai menjaga kehormatan diri dan mempunyai maruah yang tinggi sehingga rahimnya dipilih oleh Allah untuk mengandungkan Nabi Isa.


6. SITI ASIAH

  • isteri firaun yang tinggi imannya dan tidak gentar dengan seksaan yang dihadapinya daripada firaun laknatullah.


7. SITI AMINAH

  • wanita mulia yang menjadi ibu kandung Rasulullah. Mendidik baginda menjadi insan yang mulia.


8. SITI MUTI'AH

  • isteri yang patut dicontohi dan dijanjikan Allah syurga untuknya kerana setianya kepada suami, menjaga makan minum, menyediakan tongkat untuk dipukul oleh suaminya sekiranya layanannya tidak memuaskan hati. Berhias dengan cantik hanya untuk tatapan suaminya sahaja.


9. SITI ZUBAIDAH

  • wanita kaya dermawan yang menjadi isteri khalifah Harun Al-Rashid. Sanggup membelanjakan semua hartanya untuk membina terusan untuk kegunaan orang ramai dengan niat hanya kerana Allah.


9 Siti di atas merupakan petikan daripada kata-kata Ustazah Siti Norbahyah Mahmood dalah rancangan Halaqah TV9 dengan topik 'SITI IMPIAN'. Masih wujudkah lagi Siti tersebut dalam wanita akhir zaman masa kini?!


6 comments:

cinnamon.com said...

Insya-Allah masih ada..

Kancil 8349 said...

insya Allah...mereka ada dikalangan masyarakat kita...namun kita tidak nampak...sebab mereka lakukan kerean ikhlas dan bukan menunjuk -nunjuk

konde said...

subhanallah makin cantik nih siti :)


Info Event For Blogger Percuma Samsung Galaxy Ace & RM1000 KLIK GET The Treasured

Bulan Syurga Firdaus said...

InsyaAllah ade...tak ade manusia yg sempurna :)

Cik Amyra said...

insyaAllah :) mintak share. TQ

Athiya said...

Nice blog visit me too n follow if U don't mind ...aku suka Siti Khadijah dan Siti2 yg lain nya yg ada di daftar blog kamu Sahabt