follower: jika widget tidak kelihatan, klik 'follow' pada navbar di atas sekali untuk follow.

Thursday, December 08, 2011

Beberapa Fakta Tentang Jin

BISMILLAHIRRAHMANIRRAHIM

Assalamualaikum... Berikut merupakan sedikit inti pati kuliah Jin daripada Ustaz Haji Ismail Kamus.

1. Jin berasal dari Jan (Bapak Jin) dan gelarannya Azazil. Dicipta dari api (biru), dan telah beramal puluh ribu tahun lamanya.

2. Apabila Allah S.W.T memerintahkannya supaya tunduk menghormati Nabi Adam, mereka telah ingkar. Allah S.W.T melaknat dan memerintahkannya turun ke bumi. Jin terbahagi kepada dua iaitu Jin Islam dan Syaitan. Jin Islam pula terbahagi kepada dua iaitu Jin Islam (Soleh) dan Jin Tidak Islam (Tidak Soleh). Syaitan yang turun kesemuanya jahat (tidak Islam).

3. Makanan jin terdiri daripada api (asap). Sebab itulah orang-orang Melayu dilarang menggunakan kemenyan kerana Jin paling suka kepada asap yang busuk. Namun orang-orang Melayu ni degil, suka sangat dengan asap kemenyan. Beliau menambah, orang-orang yang suka hisap rokok tu, adik-beradik jin lah tu. (Hahahahha, sapa yang terkena?!)

4. Tempat tinggal Jin seperti di awan, sungai, hutan, lombong, laut, tempat-tempat tinggi (KLCC? terkena lagi!), tandas dan kubur.

5. Beliau menasihati apabila ingin buang air dalam perjalanan (contohnya, di jalan raya), perlu baca, "SalaMun, 'Ala Sulaiman, Fil'alamin". Mengikut sirahnya, Jin sangat takut dengan Nabi Sulaiman. Orang-orang Melayu pulak, suka sangat baca ucapan, "Ampun Datuk, anak cucu tumpang lalu". Masa bila pulak jin dapat pangkat Datuk?! Dan masa bila pula kita jadi cucu cicit jin?! (Terkena lagi?! Hahahaha...)

6. Jin tidak mengetahui akan alam ghaib, itu sebab jika ada dukun atau bomoh yang tahu menilik-nilik nasib... Pembohong la dia tu!!!! Sirahnya, apabila Nabi Sulaiman memerintahkan jin untuk membina istananya, sehingga Nabi Sulaiman meninggal pin jin tidak perasan/tahu. Masa tu, Nabi Sulaiman duduk di kerusinya dengan tongkat kayu, manakala jin tekun membuat kerja di hadapan Nabi Sulaiman. Sehingga anai-anai memakan tongkatnya dan tongkat tersebut reput dan jatuh serta Nabi Sulaiman pun jatuh, maka barulah jin perasan/tahu bahawa Nabi Sulaiman telah mangkat.

7. Manusia juga dilarang membuang air di lombong-lombong yang airnya tenang, terutama di waktu malam. Jin suka mandi di situ pada waktu-waktu begitu. Di larang juga buang air di lubang-lubang (tanah).

8. Rumah-rumah yang lama tidak berpenghuni atau rumah yang baru siap belum diduduki lagi, jin suka tinggal di situ. Sebelum duduk di rumah baru, digalakkan membaca surah Al-Baqarah sehingga habis. Jin lari selama 3 hari. Tidak perlu tepung tawar bagai... orang Melayu suka sangat menepung tawar!!!

9. Jika budak menangis tengah-tengah malam, azankan 7-10 kali, jika tidak bacakan ayat Kursi dengan cara 9 kali henti (tekniknya), menurut pengalaman beliau.


5 comments:

Bulan Syurga Firdaus said...

tq3 info yg bgs

ch|b| domo k|m said...

hello nice blog ^_^ sye dah follow blog awk . hee . nti tolong follow blog sye ye . hehe . ni link dia http://chibidomokim.blogspot.com/
thanks ^_^

BenzSyah said...

Blogg yg bagus saya suka saye pon dah follow nnti jngan luper dibalas follownyer key http:/benzsyah.blogspot.com heheh anyway nice blog

kemey said...

interesting..sy pernah berubat dgn org yg jin msuk dlm bdn die,pelik..

cx's said...

nice sharing :)