follower: jika widget tidak kelihatan, klik 'follow' pada navbar di atas sekali untuk follow.

Saturday, December 24, 2011

Resepi Siakap Masak Masam Manis

BISMILLAHIRRAHMANIRRAHIM

Assalamualaikum... Baik, saya nak kongsi resepi siakap masam manis yang saya masak untuk lunch semalam. Resepi ni merupakan gabungan beberapa resepi yang saya tengok kat beberapa blog. Saya olah sendiri mengikut tekak saya. So, enjoy okeh bagi sesiapa yang ingin mencuba. Pada tekak saya, memang sedap. Dengan masam-masamnya, manis-manisnya, pedas-pedasnya... Yummy!




BAHAN-BAHAN:

  • 1 ekor ikan siakap saiz sederhana
  • Sedikit garam untuk dilumurkan pada ikan
  • Sedikit tepung jagung untuk disaluti pada ikan
  • Minyak yang banyak untuk menggoreng ikan
  • 1 biji lemon (dihiris nipis untuk hiasan, selebihnya untuk diperah atas ikan)
  • 5 biji bawang putih (ditumbuk)
  • 3 biji bawang merah (ditumbuk)
  • 1/2 inci halia (ditumbuk)
  • 1 sudu lada hitam (ditumbuk)
  • 1 sudu cili giling/kisar (ikut kepedasan masing-masing)
  • 1 tin nanas dalam tin (saya guna jenama Ayam Brand, boleh gantikan dengan nenas segar)
  • 3 sudu makan sos tomato
  • 2 sudu makan sos cili Thai (saya guna jenama Maggi, boleh gantikan dengan sos cili biasa)
  • 1/2 biji bawang Holland (dihiris halus)
  • 1/2 biji cilli benggala (merah, hijau, kuning - bagi kaler2 sikit!)
  • 1 biji tomato dipotong dadu
  • Sedikit bunga kobis (optional)
  • Sedikit lobak merah dipotong dadu (optional)
  • Sedikit timun dipotong dadu (optional)

CARA-CARA:

  1. Ikan yang telah dibersihkan dikelar-kelar kemudian rendamkan dalam air asam jawa sebentar.
  2. Toskan dan bubuh garam pada kesemua bahagian ikan kemudian lumurkan dengan tepung jagung.
  3. Goreng ikan dalam minyak yang betul-betul panas dan penuh dalam kuali. Toskan setelah ikan masak dan garing.
  4. Letak ikan dalam pinggan yang dihias dengan sedikit hirisan lemon. Perahkan jus lemon pada ikan, ketepikan.
  5. Tumis bawang putih, bawang merah, halia dan lada hitam yang ditumbuk tadi menggunakan minyak yang sedikit sehingga naik bau.
  6. Masukkan cili kisar sehingga pecah minyak.
  7. Masukkan air nenas dalam tin (saya masukkan kesemua air nenas dalam tin tersebut).
  8. Masukkan sos tomato dan sos cili Thai.
  9. Masukkan nanas dalam tin dan kesemua sayuran (tomato, cili benggala, timun, lobak, bunga kobis).
  10. Biarkan kuah pekat sedikit. (saya tak bubuh garam dan gula sebab rasa masam manis kesemuanya dah cukup dari sos).
  11. Bila rasa dah ok, curahkan di atas ikan.



Hidangkan panas-panas dengan nasi dan sayur campur. Perghhhhh!!! Memang mabeles! Saya guna separuh ikan saja, bahagian kepala sebab makan sorang.


8 comments:

Cik Kamoo said...

serius nampak sangat sedap!!!!!

cik dila.. said...

perghhh..terliur nih..bak sikit.hehe

aimie amalina said...

huuuu
lame dh x mkn siakap masam manis ni

heee
dap2
rangup2 :))

asrul rae said...

Nanas mmg popular dan sedap kalu wat masak. Burger pun orang taruk nenas leni, nati rasa masam nenas tu kasi cari fat dalam daging tu.. sedap.

Cik Yuyu said...

wahhh sedapnyeeeee... akak, kalo taruk srai sikit yg dh blend tuh pon besttttt.. believe me! :) btw, saye new follower kat cni.. :)

Warna Warni Kehidupan said...

pesal orang masak nampak sedap je huhu lapar lak

roza said...

Sedaaaaaaaaapnye.Nak cubelah.Harap jadi...hehe

|ardani| said...

yum3..:)