follower: jika widget tidak kelihatan, klik 'follow' pada navbar di atas sekali untuk follow.

Monday, September 24, 2012

CENDOL BAKAR DRIVE THRU KUALA SELANGOR... Memang terbaik biarpun Tipah pernah tertipu olehnya!

BISMILLAHIRRAHMANIRRAHIM

Assalamualaikum...


"Cendol bakar?! Camne agaknya rasa cendol yang dibakar ni?! Ishkkkk musykil aku dibuatnya. Tak penah aku dengar, tak penah aku lihat, apatah lagi pekena resepi cendol yang dibakar!"

Itulah yang bermain di kepala setiap kali melalui gerai Cendol Bakar ni yang terletak di Bukit Rotan, Kuala Selangor. Gerai ni terletak betul-betul di tepi jalan utama. Bagi mereka yang mengadakan perjalanan KL-Kuala Selangor atau sebaliknya, pasti anda tidak akan terlepas pandang pada banner seperti dalam gambar di atas.

Gerai asal yang terletak tidak jauh dari tapak gerai yang ada sekarang. Foto ini dipinjam dari blog Nida Husna.


Siapa yang tak excited bila melihatkan situasi seperti gambar di atas?! Dengan bunting-bunting yang meng'highlight'kan perkataan "PERCUMA", selain font pada perkataan "BAKAR" seperti dibakar (membuatkan anda akan tertanya-tanya, bagaimana agaknya cendol yang dibakar), serta gerai yang dipenuhi oleh pelanggan, pastinya seperti ada kuasa yang menarik anda untuk singgah merasakan keunikan "cendol yang dibakar" ini....

Situasi perbualan berikut berlaku semasa kali pertama  saya singgah untuk makan cendol bakar di gerai ni:
Saya   : Tang mana yang dorang bakar cendol ni bang?! Macam mana agaknya cendol ni dibakar ye?!
Abang : Tanyalah tuan punya kedai... (Sengih sampai ke telinga....)
Saya     : Ishhhkkkk... Kot kot la abg tau...
Abang : Nama tuan kedai ni, En. Bakar la! (Pastu gelak guling-guling, puas hati tengok saya dah terkena!) 
Saya     : (Caittttttt... Tipah tertipu rupanya!!!!)

Awal-awal lagi saya dah tertipu dengan Cendol Bakar ni! Caittttt!!! Rupanya bukan saya sorang je yang terkena, beberapa sahabat yang pernah singgah makan cendol bakar ni pun mengalami situasi yang sama. Hahahahahha... Padan muka aku! Dan juga mereka yang pernah "tertipu"...

Namun lain pula fakta di sebalik gerai Cendol Bakar ini yang dikupas dalam blog Ondscene, yang diperolehi melalui temubual ringkas bersama pemilik gerai Cendol Bakar itu sendiri. Menurut penulis blog itu, tercetusnya idea untuk menamakannya sebagai nama Cendol Bakar adalah kerana gula merah yang digunakan dalam resepi cendol tersebut dibakar semasa proses pencairan gula merah tersebut.

Gerai baru yang ada sekarang, menggantikan gerai lama seperti foto #2 di atas.

Bukan saja nama "Cendol Bakar" yang memberi kelainan, satu lagi keunikan yang pasti menggamit anda untuk singgah sambil bergambar-gambar (macam saya ni, hahahha...) untuk dikongsi dengan sahabat lain, adalah kemudahan DRIVE THRU di gerai cendol ni. Untuk rekod, gerai asal (foto #2) tidak mempunyai kemudahan pandu lalu ini.


Kau pikir cincai ka?! Ingat McD Kuala Selangor tu sja ka ada drive thru... Huhuhu...

Foto-foto seterusnya di bawah ini dirakamkan pada petang 1 September 2012 yang lepas. Hari Sabtu, cuti hujung minggu yang panjang (cuti Hari Kebangsaan), kenduri kendara berleluasa (open house, kenduri kahwin, etc.) yang mengundang ramai pengguna jalan raya melalui jalan tersebut, ditambah dengan  cuaca yang panas, perghhhhhhh, beginilah situasi yang boleh dilihat....


Foto dirakan dari dalam kereta. Sedang beratur untuk membuat pembelian melalui pandu lalu.

Bukan setakat pandu lalu yang panjang sampai ke jalan besar, parking kat dalam pun penuh!

Sampai ke tepi jalan besar, di kiri dan kanan lorong untuk masuk ke gerai cendol ni, penuh dengan kenderaan yang diparkir!

Q yang boleh tahan panjangnya...

Antara pelanggan yang sedang menunggu giliran untuk membuat pembelian...


Fully occupied!

Rasanya pekerja-pekerja di gerai ni dah tak heran dah dengan pelanggan-pelanggan yang sibuk nak ambil gambar di gerai ni. Buktinya, Google sajalah kata kunci "Cendol Bakar" ni, berderet blog yang buat entri mengenai Cendol Bakar dengan gambar-gambar dari setiap sudut, setiap penjuru gerai ni! Memang terkenal la Cendol bakar ni. Tidak mustahil jika ada program makan-makan TV seperti Jalan-jalan Cari Makan TV3, atau Best in The World 8TV atau rancangan Makan Angin TV9 tu buat penggambaran di sini.


Senarai harga cendol serta bahan-bahan campuran bagi jenis-jenis cendol yang dijual.

Selain refill percuma yang ditawarkan kepada pelanggan biasa, bagi pelanggan OKU dan fakir miskin, mereka boleh menikmati Cendol Bakar dengan percuma. Mereka hanya perlu menunjukkan kad JKM sebagai bukti kepada juruwang di sini. Alhamdulillah, semoga Allah sentiasa murahkan rezeki tuan punya gerai ni di atas kemurahan hati beliau untuk bersedekah kepada golongan tersebut.


Maka kepada mereka yang di luar sana, jika anda berkesempatan melalui jalan KL-Kuala Selangor ni, jangan lupa singgah untuk membasahkan tekak anda dengan Cendol Bakar ni.

Entri ini sekadar perkongsian pengalaman penulis dengan pembaca. Penulis tiada langsung kaitan atau share dalam perniagaan Cendol Bakar ini. Hehehe...


17 comments:

MAY said...

haha..mmg la...bakar tu name owner die..sy da pegi jugak raye ari tu..otw nk blk kl singgah sat...cendol die bese je..ok la..

C.M.A @ CikMoonAdnan said...

waaaa hebat nie......

Cik Puan Izan❤ said...

pernah la gerai ni masa otw nak ke perak... mcm menarik jer...siap ada drive thru lagi tu... ingat mcm mn la cendol bakar...huhuhu...

Mira Adzlia said...

mmg sdap...aritu da minum....tp yg xbley blah, mmg nama 'bakar', tu sbb name tokey dier ek?hihi

Miza Yusof said...

menarik. sanggup tu beratur kemain panjang. mesti sedap nih :)

:: Mrs.Eady :: said...

perrgghhh..!!!

Ann@zanyra said...

Hihih..same la ngn kami pun..mule2 nmpk igtkan cendol yg dibkr rpnye nm owner tu uncle bakar..kih2..
slalo lalu sini klu nk blk rumah in law kt simpang 4..alhamdulillah, makin berkembang businessnye

kiddobuttons said...

serius ke sedap?? gile lah
siap drive thru tu yg xleh bla tu.
mmg betol2 femes en bakar ni.hehhe

Fauziah Mohamad said...

rupa-rupanya cendol en. bakar yang punyaaaaadaaaa

dhiashahida said...

wauuu.tringin nk merasa ni...ada drive thru lagik..ahahaa
salam kenal..singgah follow awk kat sini.:)

sabri69 said...

Artikel yang bermaklumat. Tahniah.

WD said...

tq for the info. my next pit-stop haha

noralia ramlan said...

sdp gilaksss!!next time lalu wajib bli ag..^^

Anonymous said...

Mne ade ownernye name bakar...pengusahanya seorg pompuan...
Gula merah yg dbakar..

obat keputihan herbal said...

wah rame bngt gan???

zilanurida hasan said...

juz sharing info.. BAKAR tu sempena resepi gula perang yg dimasak cara dibakar n secara kebetulan nama atuk owner tu encik Bakar..

Insyirah amin said...

Salam,

Jemput ke Warung Ayam Penyet Mar di Kampung Melayu Sg. Buloh.
Rasai keenakkan puyuh penyet, keli, talapia, bawal, kembung dan ayam penyet yg di perap dgn rempah giling,
terasa rempah hingga ke tulang. Sotong dan udang penyet kami menggunakan tepung tempura yg terbaik.

Satay kambing dan satay ayam menggunakan resepi asli jawa timor..kacang di sangai dan di giling bersama rempah asli jawa timur..enak di makan bersama nasi panas2...

http://ayampenyetmar.blogspot.com/