follower: jika widget tidak kelihatan, klik 'follow' pada navbar di atas sekali untuk follow.

Monday, December 06, 2010

Cerita Tentang My 1st Messnite

Photobucket

Sebelum ni cuma selalu dgr saja dr kwn2 tentang messnite atau makan beradab tentera ni... Then pada suatu hari di mgu yg lepas, my AO (admin officer), Lt.M Muadzam suddenly asked me to be his partner on this nite. Sy on saja memandangkn sy sendiri tak pernah involved dgn messnite sblm ni. Mau jugak merasa pegi messnite. Tapi nak dijadikan cerita, ptg sblm messnite tu, si Acam ni menyuruh sy jd partner kwn dia pulak, Kapt. Ahmad dot dot dot (nama sebenar dan gambar dirahsiakan kerana menghormati permintaan dia, takut nnt ada yg marah katanya). Mula2 tu geram gak, majuk dah tak mau pergi. Tp memandangkn si Acam ni pun tdk pernah menolak klu sy mintak tlg, so, baiklah sy tlg dia mlm tu dgn menghadirkan diri sbg pasangan kwn dia.

Soalan saya: Memang wajib ke kna bwak partner berlainan jantina utk messnite ni?!

Baiklah, kita biar saja gambar2 di bawah menceritakan segalanya... Gambar tak brp nk berkualiti dan tak berapa nak byk. Sbb once dah duduk kt meja makan, tak blh nak byk bergerak.. Mau ke tandas jugak tidak boleh?! Aduhhh!!!



PhotobucketCaptured on the stage. Para tetamu belum masuk dewan lagi...




Photobucket
Side view... Arrangement memang begini kalau mess nite... Tak pakai round table... Askar punya protokol pn agak ketat...

Photobucket
Me and my partner duduk kt row ni.. Row A.

Photobucket
Kek yg dipersembahkan kpd Sultan Pahang. Simple saja...



Photobucket



Photobucket

PhotobucketAturcara majlis...



Photobucket

Photobucket
Photobucket
Menu pembuka selera, hidangan utama serta pencuci mulut...



Photobucket

Para pramusaji pun harus berpakaian yg sungguh semat! Each couple got their own steward okeh..



Photobucket

Dan para jemputan dgn pakaian seragam mereka, juga sgt semat kelihatan mereka ini.



Photobucket

Saya hanya dtg sebagai pasangan kpd jemputan. Hehehehe...



Photobucket

Masa ni sdg berarak masuk ke tempat duduk masing2. Dan sy snap gmbar ini ketika berada di blkg kerusi. Blm blh duduk.



Photobucket

Semua masih sedang berdiri mengadap meja makan VVIP, masa ni Sultan Pahang sdg masuk ke dlm dewan. Dan kata org sebelah sy, jgn duduk dulu sblm sultan duduk. Baiklah!



Photobucket

Setiap pasangan kpd jemputan diberi cenderahati dan sekuntum bunga mawar.. Sgt romantik itu. Hahaha.. Dan semasa mau duduk, pasangan harus ditarikkan kerusi. Hik3! Itu pun termasuk dlm protokol kah?!



Photobucket

Dan makan adalah candle lite dinner.



Photobucket

Suasana dewan yg malap. Hanya ada nyalaan lilin, chandelier serta lampu yg malap.



Photobucket

Para pramusaji pun harus berkawad masuk dewan utk setiap kali hidang makanan. Sgt comel!



PhotobucketAPPETIZER

Caesar Salad
Romaine Lettuce with Chopped Crisp Turkey
Shaved Parmesan & Phyllo Pastry
Amende la yg dimaksudkan dgn nama menu ni. Huhhh. Sy tdk perlu tau. Telan saja. Janji hahal.



Photobucket

MAIN COURSE
Pan Fried Cod Filled with Mashed Potato
Seasonal Vegetable
on Rosemary & Garlic Flavoured Sauce
Tak sedap lgsg! Tidak sesuai dgn selera tekak Melayu ini. Huhuhu...



Photobucket

DESSERT
Chocolate Moist Cake, Chocolate Sauce, Pistachio Nuts
Marble Dark White Chocolate Stick
with Exotic Fresh Cut Fruits



Photobucket

Dan mknn adalah provided by them.



Photobucket

Disebabkan ketidaksedapan main course itu.. Maaf sy tdk mampu utk menghabiskannya..

Owhh... Begini rupanya messnite itu! Protokol sana sini. Ini tak blh itu tak blh. Makan macam robot. Abih tak abih makanan tu, tetap perlu stop bila pramusaji tu dah berkawad masuk dewan utk mengutip pinggan2 itu.. Sungguh takut utk bergerak yg tidak perlu pd mlm tu, takut melanggar protokol dan memalukan pasangan sy. Duhhh... Selesai sesi mkn beradab, sesi persembahan pulak. Sy sgt enjoy dgn persembahan2 dr Badan Kesenian Tentera Darat (BKTD). Pandai buat lawak jugak rupanya askar ni eh?! Hehehe, sy tdk tau tentang itu.

Photobucket
Persembahan lakonan adaptasi Dil To Pagal Hai?! Hahaha.. Sgt lucu lakonan mereka. Totally terhibur semua penonton.



Photobucket

Persembahan penutup, tarian Wonder Girl, lagu Nobody. Pun sgt comel! Ada modification sedikit dlm tarian ni.



Photobucket

Semua yg terlibat dlm persembahan pd mlm itu...
Si pari-pari itu sungguh comel!
Pelakon yg memegang watak wanita pun dr golongan lelaki.

Selepas selesai saja majlis, sesudah keberangkatan pulang Sultan Pahang, then barulah blh berganjak dr tempat duduk. Barulah blh bgambar dgn bebasnya...



Photobucket



Photobucket

Photobucket
Photobucket
Hanya terserempak dgn Nurul sesudah habis majlis. Sbb kami semua duduk meja berasingan sepanjang majlis berlangsung.


Photobucket

Dan dress ini, sudah 3x dinner sy memakainya.. Sbb dress ini sgt selesa. Tot to buy a new one.


Majlis ended at 12.30am, but after that, baru lah we all nk gambar sakan. So plus minus semua2 tu, akhirnya bergerak balik pukul 1.30am dan selamat tiba di UMP at 2am... Dah sampai bilik, rasa lapar pulak, pekena mi Maggi.. Huk3!

Owh, dan tentunya sy ingin beritahu apa yg terkandung di dlm box comel cenderahati kami itu...



Photobucket

I got this rose and this cute little box.. Wanna know wat inside?!


Photobucket
Apakah ini?! Compact powder kah?! Medal kah?!




Photobucket

It is a mirror! Hehehhe... Oklah tu...

Anyway, I really enjoy the nite.. TQ la to my AO for this invitation.. Thn dpn blh invite lg.. Hahaha...


5 comments:

Reen Shah said...

smart laah kak . huhuhu ^^

cermin tuh unik :)

ngee~

thanks coz comment entry sy harituh !

Luna said...

hehhhehe.. mmg sgt semat tgk mereka dlm uniform tuh.. nyway, ur welkam...

Anonymous said...

tentera mmg bgtu.......

logorithm said...

Wajib bawak pasangan. Kalau tidak, tak der lah adegan malam pertama...

[U] GIVEAWAY: EqbalZack's fan page LOGO!

[13PG] Logorithm's Wordless Wednesday #4

[13SX] Jangan kau tipu aku!

LUNA LANUN said...

logorithm - ye ke?! hahahha...