follower: jika widget tidak kelihatan, klik 'follow' pada navbar di atas sekali untuk follow.

Friday, March 09, 2012

Cara Memagar Rumah Baru Daripada Gangguan Jin/Makhluk Halus

BISMILLAHIRRAHMANIRRAHIM

Assalamualaikum... Just a short entry yang ingin saya kongsi dengan para pembaca sekalian...

Sebelum menduduki rumah baru, disarankan untuk kita memagar rumah kita untuk melindungi rumah kita daripada gangguan jin untuk kesejahteraan penghuninya.

Cara berikut saya petik dari rancangan Usrah 2012 TV9 topik Misteri Hantu yang dikongsikan oleh Ustaz Muhamad Abdullah berdasarkan hadis-hadis sahih:

  1. Baca keseluruhan Surah Al-Baqarah di dalam rumah. Surah tersebut tidak perlu dihabiskan dengan sekali bacaan sahaja. Boleh dibaca ayat demi ayat dan dihabiskan dalam masa seminggu ataupun sebulan.
  2. Membaca Surah Al-Fatihah dan Ayat Kursi di setiap penjuru rumah, kemudian pada daun pintu dan diakhiri dengan di muka pintu utama rumah dan diniatkan untuk melindungi rumah kita daripada gangguan jin dan syaitan.


Untuk pembacaan lanjut, boleh tengok dalam entri berikut:
  1. SIHIR
  2. FAKTA JIN


15 comments:

Picoz Shupalula. said...

Menarik. Thanks for sharing :)

Shafiq said...

terima kasih akak..:-)

LUNA LANUN said...

Picoz & Shafiq - sama2... :)

naim said...

info yang menarik.

terus menulis demi ummah sejagat.

Hana_Maroo said...

tq 4 sharing... nk tnya, mcm mana pula klu org yg slalu guna mp3 jer ye? boleh ker?

LUNA LANUN said...

Hana_Maroo - sy tak berani lak nk bg jawapan utk tu... ilmu sy tak secukup mana utk jwb soalan2 cmtu.. sy cuma kongsi apa yg sy dengar dr ceramah2 agama je... :) yg tu kena tnya org2 yg berilmu ttg tu... :)

Fadzmie Mohamad said...

Kalau pagar guna serbuk garam yang dibacakan surah Yassin tu macam mane ea?

masturah said...

tq...nk try gak pas ni :)

LUNA LANUN said...

Fadzmie Mohamad - yg tu kena rujuk dgn ahli agama yg lebih arif.. bkn sy.. huk3...

Firdaus said...

Thanx!

rafiq said...

anda dijemput..

http://darahmalaya.blogspot.com/2012/03/contest-budi-bahasa-budaya-kita.html

ZATI LALOLA said...

assalamualaikum,,hye thanks for sharing,,done follow:)

Mata sehat said...

tq...nk try gak pas ni :)

Cik Asma BLuppy said...

bagus entri ni..
terima kasih coz share..:)

saya_arief said...

thankss.