follower: jika widget tidak kelihatan, klik 'follow' pada navbar di atas sekali untuk follow.

Wednesday, April 18, 2012

Terung Bakar - My another favourite Bugis dish..

BISMILLAHIRRAHMANIRRAHIM

Assalamualaikum...

Terung Bakar - Antara makanan Bugis yang menjadi kegemaran tekak ni...

Ni la dia antara makanan Bugis yang biasa menjadi hidangan kegemaran. Terung bakar! Yummy! I'm not sure kalau kaum lain pun ada makanan ni. Sonang yo buek! Kih3...

Bakar terung (biasanya saya bakar atas dapur gas je, guna api kecil) sampai kulit terung tu jadi hitam (senang nak kopek kulit terung tu nanti). Lepas dah masak, buang kulit terung. Kemudian ketepikan.

Untuk kuah lak. Just air asam jawa (biar pekat-pekat, sedap sikit). Buh garam dan cili secukup rasa. Then, lenyekkan terung yang telah dibuang kulit tadi dalam kuah air asam tu.

Tadaaaaa!!! As simple as that! Jemput makan...


5 comments:

cik chinta said...

teliur k. trus rs nk cube wt

missina said...

ermm suka gk makan terung bakar,,lg sedap klu terung kecik tu atau yg kaler hijau besar panjg tu,,nyummy!

Shafiq said...

kecur air liur saya..hehehe

Yuyu Zulaikha said...

omg,tak penah mkn pn..hihi

- Vanilla X Bundle - said...

done follow..support me back