follower: jika widget tidak kelihatan, klik 'follow' pada navbar di atas sekali untuk follow.

Monday, August 06, 2012

Nasihat Kubur

BISMILLAHIRRAHMANIRRAHIM

Assalamualaikum... Hanya perlu luangkan waktu tidak sampai 3 minit untuk membacanya...




1. Aku adalah tempat yg paling GELAP di antara yang gelap, maka terangilah aku dgn TAHAJJUD.

2. Aku adalah tempat yang paling SEMPIT, maka luaskan aku dengan berSILATURRAHIM.

3. Aku adalah tempat yang paling SEPI, maka ramaikanlah aku dengan perbanyak BACA AL-QUR'AN.

4. Aku adalah tempatnya binatang-binatang yang menjijikan, maka racunilah ia dengan SEDEKAH.

5. Aku yang menyepitkanmu hingga hancur bila mana tidak Solat, maka bebaskan sempitan itu dengan SOLAT.

6. Aku adalah tempat untuk merendammu dengan cairan yang sangat amat sakit, bebaskan rendaman itu dengan PUASA.

7. Aku adalah tempat Munkar dan Nakir bertanya, maka persiapkanlah jawapanmu dengan perbanyak mengucapkan Kalimah "LAILAHAILALLAH".


"Tiap-tiap yang bernyawa akan merasai mati, dan bahawasanya pada hari kiamat sahajalah akan disempurnakan balasan kamu. Ketika itu sesiapa yang dijauhkan dari neraka dan dimasukkan ke syurga maka sesungguhnya ia telah berjaya. Dan (ingatlah bahawa) kehidupan di dunia ini (meliputi segala kemewahannya dan pangkat kebesarannya) tidak lain hanyalah kesenangan bagi orang-orang yang terpedaya." (Surah Ali Imran 3:185)


9 comments:

Nurul Ain Najwa binti Azam said...

may i share it..tq:)

LUNA LANUN said...

Nurul Ain Najwa binti Azam - sure...

FiQa said...

nak minta copy ayat2, nak share nanti...mudah-mudahan sama2 lah kita saling mengingati tentang mati...

:)

selamat berpuasa!

Kalamhati said...

mati itu pasti..tq for sharing..mengingatkan ttg mati..huhu

Munie Blushious said...

teringat dulu masa arwah mak dah pergi.. abang yang uruskan mak mase nk kebumi tu.. =)
thanx, sgt bermanfaat..

mrs.cebu said...

awak..sy share yew..ilmu...

Fatin Zaini said...

Salam Aidilfitri,

Fatin Zaini datang singgah dan menjadi follower baru anda..

salam perkenalan dari saya, jemput ke sini http://www.fatinzaini.com

Fatin Zaini said...

Salam Aidilfitri,

Fatin Zaini datang singgah dan menjadi follower baru anda..

salam perkenalan dari saya, jemput ke sini http://www.fatinzaini.com

Mohd Lokman Bin Ramli said...

salam ziarah.. ^_^. anda boleh buat tempahan MyQalam Quran Read Pen berkualiti tinggi dan banyak lagi barangan muslim di Muslim Bazaar.

http://muslimbazaar.mnmall.me/
atau melalui
http://lokmanramli.blogspot.com/