follower: jika widget tidak kelihatan, klik 'follow' pada navbar di atas sekali untuk follow.

Wednesday, August 01, 2012

Rahsia Trafik Blog Naik Sehingga 2500 Unique Visitors Sehari

BISMILLAHIRRAHMANIRRAHIM

Assalamualaikum...

Analytics from Nuffnang untuk seminggu sehingga semalam...

Apa macam?! Mabeles kan?! Boleh bandingkan sendiri UV dalam masa seminggu ni dengan semalam! Tiba-tiba mencanak sampai berkali2 ganda! Empunya blog Luna Lanun ni pun terperanjat beruk sebentar dibuatnya!

Punca trafik datangnya dari artikel yang menjadi bak goreng pisang panas itu semalam adalah:


Apa sebenarnya yang berlaku?! Dari mana datangnya UV yang tiba-tiba sahaja membanjiri artikel/entri tersebut?! Mari lihat analytics from Nuffnang berikut...

Punca trafik untuk hari ini... Yang semalam punya tak sempat nak captured!

Punca trafik semalam juga adalah dari laman yang sama seperti berikut:

Terima kasih banyak-banyak buat penulis blog-blog di atas (rasanya penulis yang sama untuk semua blog tu), sebab tolong beri trafik yang banyak itu kepada blog saya.

Namun, setelah melihat sendiri entri-entri yang dipautkan (backlink) ke entri dalam blog ini seperti yang dinyatakan di atas, cuma ini komen balas saya...

Penggunaan gambar-gambar dalam entri tersebut terang-terangan cuba MENGAIBKAN dan MENFITNAH penulis (Luna Lanun) serta sahabat-sahabat penulis yang terbabit dalam gambar-gambar tersebut, sedang melakukan pesta maksiat, PERGAULAN BEBAS TANPA BATASAN antara lelaki dan wanita bukan muhrim, tak solat dan lain-lain tuduhan negatif, di waktu berbuka puasa.

Tindakan tersebut sangat TIDAK PROFESIONAL dan TIDAK BERETIKA buat seorang penulis blog.

Saya bukan tidak setuju 100% dengan pendapat yang saudara utarakan dalam penulisan saudara. Ya mungkin ada benarnya, mungkin berlaku, atau memang berlaku, namun saudara tidak seharusnya menjadikannya sebagai asas untuk melabelkan kesemua pengunjung yang berbuka puasa di padang itu sedang melakukan maksiat. Kalau pun ingin menggambarkan suasana maksiat yang berlaku di padang tersebut, sepatutnya penulis blog tersebut mengambil gambar sendiri (gambar-gambar yang menunjukkan maksiat berlaku, PERGAULAN BEBAS antara lelaki dan wanita, tak menutup aurat, pasangan yang bercumbuan dsb), dan bukannya menjadikan gambar-gambar dari blog Luna Lanun tersebut sebagai rujukan untuk menggambarkan keadaan tidak senonoh itu.

Sebagai seorang penulis blog yang PROFESIONAL dan BERETIKA, walaupun anda mengambil gambar sendiri yang menunjukkan keadaan maksiat tersebut, gambar-gmbar tersebut sepatutnya di'blur'kan pada bahagian muka untuk tujuan TIDAK MENGAIBKAN MANA-MANA PIHAK. Sebagai seorang yang beragama ISLAM, ditambah pula dibulan yang mulia ini, tentunya saudara sudah maklum, bukankah agama kita melarang kita membuka aib orang lain?! Ingin menegur, ingin mengutarakan pendapat melalui penulisan blog, tidak salah, namun biarlah mengikut landasan yang betul.

Selain MENGAIBKAN penulis dan rakan-rakan penulis yang terlibat dalam gambar-gambar tersebut, saudara juga sedang menyebarkan fitnah terhadap kami, takut sia-sia puasa Ramadhan saudara nanti...

Di bulan yang mulia ini, penulis blog Luna Lanun (tidak termasuk rakan-rakan yang terlibat dalam gambar-gambar berkenaan) MEMAAFKAN saudara atas tindakan itu, namun TIDAK MENGHALALKAN penggunaan gambar-gambar tersebut dijadikan sebagai rujukan saudara untuk menggambarkan keadaan maksiat yang ingin saudara utarakan dalam penulisan saudara.

Mohon kerjasama dari pihak saudara untuk menurunkan kesemua gambar-gambar dan juga link-link entri serta artikel yang ditampalkan dalam beberapa buah forum demi menjaga maruah sahabat-sahabat penulis yang tidak bersalah sebelum sebarang tindakan undang-undang diambil.

Sekian terima kasih.

Kepada semua pembaca yang membaca entri tersebut dan entri dalam blog Luna Lanun yang dikaitkan dengan pesta maksiat tersebut, sila guna akal waras anda untuk menilaikannya sendiri.


4 comments:

MAY said...

hm..pelik ke bebuke di pdg?

Anonymous said...

jgn jd blogger la wei kalo apa yg ditulis oleh addin tu lu sendiri tak bole pikir dgn akal yg waras ... sengal ... lu tanak luluspon takpe jgn lu baca mesej ni...

Nasuha said...

cantiklh header..hehe

Anonymous said...

http://networkedblogs.com/Av8oL
baca balik ape addin balas pls... profesional diletak pada nombor dua jika rasional lebih diperlukan..zzz