follower: jika widget tidak kelihatan, klik 'follow' pada navbar di atas sekali untuk follow.

Monday, May 23, 2011

Kalau Dah Dasar Monyet, Perangai Pun Macam Monyet!

BISMILLAHIRRAHMANIRRAHIM
Dengan Nama Allah Yang Maha Pengasih Lagi Maha Penyayang

Assalamualaikum... Owh jangan salah faham pulak dengan tajuk entri ni! Haha! Saja mau bikin kontroversi... Tapi kalau dah monyet, perangai mestilah macam monyet kan?! Jom layan monyet-monyet di Bukit Melawati, Kuala Selangor ni. Owh, Bukit Melawati merupakan kawasan sejarah okeh. Tempat ni adalah a must visit place jika kamu berkunjung ke Kuala Selangor. Nanti full review mengenainya, saya akan buat di entri yang lain. Buat masa ni, kita tengok gambar-gambar berikut dulu. Siapa orang Kuala Selangor?! Angkat tangan... :)

Alahai lah monyet....

Suasana begini hanya boleh dilihat di waktu hujung minggu ataupun cuti umum. Jika hari biasa, cuma orang berjoging saja.
 
Bau di sini boleh tahan jugak la. Mak saya quite tak tahan dengan bau. Bau-bau yang datang dari haiwan ni dan juga bahan-bahan kumuhan mereka.

Seriously sangat banyak monyet di sini. Dan semuanya baik-baik belaka. Ya ka?! Oklah tu, jika dibandingkan dengan sesetengah monyet tu, suka curi barang orang macam di kampung saya. Ganas-ganas monyet tu!

Dan mereka semuanya jinak-jinak belaka. Tengok saja la dia ni, tidak segan silu datang kepada saya apabila melihat ada makanan dalam gengaman tangan saya. Mereka tak akan rampas makanan tu tau, tapi akan tunggu kita hulurkan pada mereka. Baik kan mereka?!

Lihat la dia ni... Tapi bila dia dah pegang kacang tu, no way dia akan lepaskan. Kamu pegang sekuat mana pun, pasti mereka akan tarik sampai dapat. Saja mau buat nakal dengan mereka ni. Kesian pun ada kalau mereka mengalah.

Lihatlah si dia ni pulak! Sangat tamak ya kamu! Banyak dah tu dalam tangan dia, tapi masih lagi nak ambik yang kat tangan adik saya tu. Owh, muka saya dengan adik saya, sama tak?! Hikhikhik!

Yang ni pulak monyet yang lain. Tengok sahabat dia sekor tu dapat banyak kacang panjang dari adik saya, dia pun duk datang kepada adik saya, nak jugak! Adik saya dah kata takde, dia duk carik jugak! Comel jer tengok perangai monyet mereka ni!

"Nah amik ni, gi makan jauh-jauh. Ajak kawan-kawan yang lain okeh!" Kononnya la dialog saya.

Baiknya yang sekor ni, dia bagi abih dulu yang kat tangan dia, dah habis baru dia mintak lagi pada saya.

Masa ni bagi kacang tanah pulak. Sangat comel la! Dia tak amik guna jari macam kita akan buat kalau kutip kacang tanah sebiji, tapi dia kaut guna kesemua jarinya macam jengkaut! Walaupun hanya mangambil sebiji kacang tanah pada permukaan tangan saya tu.

Dia kutip sebijik sebijik dari tangan saya. Comel!

Ewahhhhhh... Sedap jer dia letak tangan kat atas peha saya eh! Kalau abang tengok, sudah tentu dia akan kata, "Bertuahnya monyet tu." Hahahahha.. Haishhhh... Nakal kamu  ya!

Lihatlah gelagat dia ni. Dia akan lihat dulu kacang tu sebelum masukkan ke dalam mulut. Comel lagi!


Yang ni lagi sekor, tamak haloba juga! Kiri kanan tangan dia penuh dengan kacang tanah.

Ohhh... Posing mu itu tak boleh blah! Hahaha.. Bukan main lagi!

Tapi kan, risau juga dengan kutu-kutu dari monyet ni. Tak pun mana lah tau kan bulu mereka tu boleh menyebarkan bakteria ke, kuman ke, atau apa-apa penyakit seumpamanya. Tapi alhamdulillah, sehingga ke hari ni, tiada apa-apa pun yang kesan penyakit  bermain-main dengan monyet tu.

Alahai la kau monyet!


8 comments:

ArulchelseA said...

alamak jinak la plak monyet ni..

Zyash said...

Sangat comel jugak monyet2 ne

fahmimustakim said...

monyet yang dasar monyet,hahaha..gmbar last lawa

eila said...

baiknyer monyet 2 klu kat bali jahat ske rembat brg org...

damha said...

saya suka tengok pic yg monyet tu letak tgnnya atas paha awak...he3333..manja gitu....

khalidahmacambaguss~O_o said...

pict monyet last tu macam dia plak yang lanun skang.. tiru luna la tu.. hehe

LUNA LANUN said...

amboiiii khalidah, kenakan saya pulak eh! nakal kamu yer... nak tau, tu la ketua monyet, paling gangster. tu yg posing pon mcm gengster.. hahahhaa...

LindaRahim said...

kalau sy nk bwk anak2 tgk monyet, kami g di Tanjung, Muar...kg belah ayah...mmg kita boleh kasi mkn kat dia...tp yg x syoknye slalu nmpk monyet wat perangai x senonoh dpn org ramai...selambe jer...hihi...