follower: jika widget tidak kelihatan, klik 'follow' pada navbar di atas sekali untuk follow.

Monday, March 28, 2011

Bonda & Nasi Goreng Public Fon/Phone

BISMILLAHIRRAHMANIRRAHIM
Dengan Nama Allah Yang Maha Pengasih Lagi Maha Penyayang 

Assalamualaikum n a very good afternoon to all my readers...

Baikkkkkklah!!! Oleh kerana ketiadaan serta ketandusan idea yg amat sgt, serta ketiadaan modal utk mngepos entri tentang cerita hari ini, maka setelah dibelek2 folder 'My Picture' dlm laptop saya, maka terhasillah entri yg serba singkat dan ringkas ini...

Pada suatu hari dolu2 (tak brp nk dolu2 la jugak, dlm last year), di sebuah restoran mamak di Bukit Tinggi, Klang, biasalah pagi2 buta kul 2/3 pg klu mau carik makan, biasanya kedai mamak sja la yg masih bukak. Sedang asyik membelek2 menu, tiba2 terpandanglah menu berikut...


Bonda?! Huk3.. Mula2 tergelak kecik jugak la baca menu tu. Kemudian mcm biasala, sifat ingin tau sy ini cukup tgi, makanya sy merajinkan diri menggoogle tentang Bonda itu. Ooooooo mcm tu rupanya. Yang sebenarnya, bonda tu merupakan Indian Food lebih kurang macam cucur la jugak rupa dia... Okeh, menurut laman web Abhiruchi Indian Cuisine (disebut sebagai Alu Bonda dlm laman web tersebut), Bonda merupakan snek yg terkenal di India. Antara bahan-bahan yg digunakan untuk membuat Bonda menurut laman web tersebut adalah ubi kentang yg dipotong dadu, dicampur dgn kacang dal serta campuran rempah ratus, kemudian digoreng. Lebih kurang mcm gambar di bawah...

Nampak macam cucur kan?!
Gambar dipetik dari laman web Abhiruchi Indian Cuisine

Yang ni pandangan keratan rentas makanan tersebut.
Gambar dipetik dari laman web http://www.woolfit.com/september2004.html 

Ada paham murid2?! Mungkin ada yg biasa makan makanan ni, so tau la Bonda tu apa dia.. Tp klu macam sy ni yg sesungguhnya sangat jakun mcm org baru turun dari bertapa di puncak Gunung Kinabalu utk sekian lama, maka kejakunan sy amat lah terserlah kerna kurang menghayati makanan selain drp makanan tempatan.

Okeh kita lihat menu yg berikutnya...

 

Hak3... Yg ni memang sy gelak. Tapi tak la sgt besar gelak itu. Hah, menu ni sy jumpa di sebuah gerai makan di bandar Kuala Selangor. Haiyyakkkk... Macam2 idea dorg nk bg nama menu tuh... Tak order pun makanan ni, takut nnt mereka hidangkan sy sebuah public fon yg digoreng.. hak3! Tapi setelah digoogle, ada blogger yg post entri mengenai Nasi Goreng Public Phone. So, lebih kurang macam ni la menu tu.

Sumber: Putri Roh

Yang ni ejaan fully English.
Sumber: Putri Roh 

Baiklah, sekian penamat entri untuk hari ini. Terima kasih sebab baca sampai ayat yg terakhir walaupun ada gak yg u all skip baca... Gotcha! ;)


5 comments:

putri_roh said...

eh.. tadek hal la.. share je.. memeriahkan lagi dunia kita.. ehehe.... (yg best baklink... ahaksss....) thanks jugak...

Luna said...

putri roh - tq.. kena mintak ijin dulu dr tuan punya gmbr.. huk3... nasib baik tn punya gmbr bg green lite.. tq

kura said...

haha.. banyak gila lauk nasi public phone tuh. macam best je untuk org tank besar (macam sy) heheh

Luna said...

kenyang setahun tu klu mkn! hahahaha!

storyfromme said...

alamak,kecur air liur da tengok.