follower: jika widget tidak kelihatan, klik 'follow' pada navbar di atas sekali untuk follow.

Sunday, March 27, 2011

Buah Tarap @ Terap

BISMILLAHIRRAHMANIRRAHIM
Dengan Nama Allah Yang Maha Pengasih Lagi Maha Penyayang


Assalamualaikum n a very good day my readers...

Baiklah, mau bercerita tentang native Borneon punya fruit, as mentioned dalam tajuk di atas, TARAP. Last 2 years ago, semasa menghadiri conference di Kuching, Sarawak, sempat ajak sahabat dari semenangjung ni utk makan buah tarap. Owhhh, itu pertama kali dia makan buah tu. Sedap kan?! Patutlah saya sendiri tidak pernah jumpa di Semenanjung Malaysia, ini kerana buah tersebut is a jungle fruit native to Borneo. Kalau di Sabah dan Sarawak, biasa jual di pasar tani atau pasar minggu.


Tarap ni satu spesies dgn cempedak dan nangka. Namun kulit tarap ni sgt lembut kalau dah masak. So nak kopek kulit buah ni sgt senang, xperlu pkai pisau pun. Guna tangan pun boleh. Tak perlu nk beriya sgt macam kopek buah durian.

Okeh, berikut sedikit info mngenai buah ni yg saya petik dr laman belog A Daily Obsession dan terjemah ke Bahasa Malaysia.
  • Merupakan buahan hutan yg berasal dari Borneo namun pada masa kini, juga ditanam di Filipina dan Indonesia.
  • Merupakan spesies nangka dan cempedak.
  • Mempunyai isi yg sgt lembut, warna putih, dan isi sangat tebal dan manis.
  • Tarap dikategorikan sebagai buah yg sejuk jika dibandingkan dgn durian yg dikatakan buah yg panas. So, kalau dah makan durian tu, boleh la makan buah tarap ni utk seimbangkan suhu badan (Ya ka jugak tu?! Ya kalik!).
  • Biji tarap ni kalau rebus pun sodap!
  • Menurut penduduk tempatan, buah tarap boleh membunuh jika menghempap kepala kita kalau dibandingkan dgn buah durian. Kenapa?! Hurmmmm.... Perlukan scientific explanation.
Cara2 makan buah tarap... (Gambar dipetik dr laman blog A Daily Obsession)

See i told u already lorrr... Senang kan utk kopek kulit buah tarap ni. Hanya dengan menggunakan jari jemari tangan anda yg halus mulus itu pun blh!

Okeh, kalau rajin untuk membaca, belog ni pun punya maklumat lebih terperinci tentang buah tarap. Sila kelik laman belog All Things Borneo.

Len kali, kalau ke Sabah atau ke Sarawak, cubalah rasa buah ni. Sangat shedap tau! Cubalah!


6 comments:

Asma Azuani said...

adakah ia macam buah nagka or cempedak cik lunaaa? heh

ceriteduniasaye said...

Lun, rasanya ada mcm buah cempedak tak?? Aiiyakkk teringin mau rasa laa apa macam?? huhuhuhu...cedappnya...suma2 pn nmpak sdp skang nih...

Luna said...

asma - spesis nangka & cempedak. tp rasa tetap ada kelainannya.. kalau menurut lidah, tekak dan perut saya, kesedapannya mengikut turutan ini: tarap>cempedak>nangka... shagat shedap!

kak ina - haiyyak!! payah nk cerita tentang mknn kt org2 peyot boyot ni... semua dia akan kata sedap.. x pasal2 lak si suami kena terbang ke sabah semata2 nk carikkn buah tarap utk si isteri yg sdg mngidam... huk3!

Ina Azrina said...

hahaha!! lun, carikan! ku mau rasaaaaaa...!!

Luna said...

kak ina - duhhh... tgu pas bsalin la nmpknya bru blh bg... huhuhu. sy blik sabah smgu sblm raya nnt jer...

SiLabiLabi said...

wah..nampok sodap ye jang? *pabila orang utara try bercakap negeri sembilan*hahahaha