follower: jika widget tidak kelihatan, klik 'follow' pada navbar di atas sekali untuk follow.

Tuesday, January 17, 2012

Berobbo'... Pelik tapi sedap!

BISMILLAHIRRAHMANIRRAHIM

Assalamualaikum... Hah, ni nak share lagi makanan-makanan pelik masyarakat Bugis. Makanan ni quite famous gak bagi masyarakat Bugis kt pantai timur Sabah especially area Tawau. Bugis Johor tak tahu lak, ada ke tak makanan ni...

Ni dia makanan tu... Namanya berobbo'.


Resepi?! Hadoiiii... Makanan ni dari dahulukala sampai sekarang, masih tak leh lagi nak jot down resepinya. Sebab?! Bila tanya mak, bahan ni berapa banyak... Bahan tu berapa banyak... Jawapannya simple saja, "secukup rasa"... Hahaha... Ni hasil air tangan mak! Perghhhh mabeles! Saya cuma boleh telan air liur je tengok gambar ni sebab mak kat Sabah, saya kat Selangor. Guguguguu... Ari tu pernah try masak sendiri kat sini, sekali yaksssss! Tak berapa nak sedap la!

Makanan ni ala-ala bihun sup. Letak jangung manis, ada beras sikit, sayur-sayuran sikit... Owhhh kalau pekena panas-panas ni, berasap badan makan, ditambah dengan pedas-pedas cili dan masam-masam jus limau kasturinya.. Waweeeee!!!!

Oklah, malas nak cerita banyak. Buat meleleh air liur saya saja tenung gambar ni lama-lama.

Owh, kalau nak tengok lain-lain makanan masyarakat Bugis yang mungkin pernah atau tak pernah rasa atau tengok macam Jalang Kote', Buras, Ayam Masak Lengkuas... Ada la lagi actually, sanggar peppek, soto makasar, urghhh... Bikin meleleh air liur bila terbayangkannya!


7 comments:

ummi anum said...

memang pelik tengok rupanya..sedap ker?tak pernah makan...

Jay said...

sanggar pepek tu mcm kanal..hahaha...buras basa mkn dgn ayam masak lengkuas....hehe

visitme@FaTiN cOrNeR said...

pergh..siap ada jagung lg..

keeya mustafa said...

memang pelik,,
resepi mak awak ni da mcm campur,,

bubur jgung+bihun sup+ sup sayur,,
nampak rupa macam tu,,

bergaduh nanti dalam perut,,

LUNA LANUN said...

ummi anum - sedaapppp sgt! air tangan mak semuanya sedap di tekak saya... :P

Jay - time raya sja blh dpt mkn tu... :p

Fatin - sedap, serius!

keeya mustafa - serius gaduh dlm perut! ha3!

fiza nurani said...

cam keakar je bihun ada jagung. Tapi combination kaler dia cantik. hehe

Marlina said...

mmg sedap..slah satu febret makanan sy...n sllu sgt buat..resepi dia sgt simple n senang..