follower: jika widget tidak kelihatan, klik 'follow' pada navbar di atas sekali untuk follow.

Tuesday, January 24, 2012

Ribut Magnet Paling Buruk Dalam Tempoh 6 Tahun Bakal Melanda Bumi

BISMILLAHIRRAHMANIRRAHIM

Assalamualaikum... Sapa tengok Buletin Utama malam ni, ada laporan tentang kejadian ribut magnet yang akan melanda bumi pada bila-bila masa yang terdekat ni. Ia dikatakan yang terburuk dalam tempoh 6 tahun akibat daripada aktiviti matahari. Maklumat lanjut, saya kongsikan artikel dari penulis blog Its All About Journey.

Ribut Magnet atau lebih dikenali sebagai Geomagnetic Storm bakal melanda bumi pada bila-bila masa (sejak entry ini dipublish) Ribut magnet yang akan melanda bumi ni dijangka paling teruk sejak 6 tahun ini. End Of World? Tak tak, ribut magnet walaupun bunyi menakutkan, tapi kesannya takdelah sebegitu besar jika berlaku dalam skala kecil.

Tapi dijangka, yang akan melanda bumi ni berskala 2 hingga 3 ( 1 hingga 5, 5 paling teruk)


Macam mana terjadi?


Pada ahad lepas, (22 Januari 2012) letupan kuat telah berlaku di matahari dan ia membebaskan zarah solar yang berkuasa sungguh besar dan laju – lebih kurang 5juta km per jam (2000 km per saat) yang mana ia adalah 5 kali lebih laju dari yang biasa dan zarah solar ini akan melanda bumi pada hari selasa hingga rabu ini. Ya, hari ini!

Apabila ia melanda bumi, ia akan mengganggu medan magnet bumi. Jika ia cukup besar, ia memang akan memberi banyak masalah kepada kita


Apakah kesannya?


Sistem radio berfrekuensi tinggi memang akan terjejas dengan ribut magnet ni. Kapal terbang terutamanya akan mengalami masalah dalam sistem navigasi. Bagi negara yang mempunyai sistem grid elektrik yang panjang-panjang (sejauh lebih 1km, china terutamanya) sistem ini akan terjejas dan kemungkinan akan menyebabkan kerosakan jika ribut magnet ini terlalu kuat

Sebagai contoh, pada tahun 1921 beratus-ratus transformer dan sistem grid musnah dan menyebabkan lebih 130 juta manusia terpaksa tinggal dalam gelap. Jumlah kerugian mencecah billion us dolar. Memang teruk jika tiada langkah pencegahan


Meminimumkan kesan

Untuk mengelakkan kerugian, ada banyak benda boleh dibuat. Contohnya menutup terus sistem grid ini untuk mengelah induce current berlaku. Mungkin tempat yang dilanda ribut magnet ini akan bergelap untuk seketika. Ia perlu dari bergelap sehingga berbulan-bulan kan?


Kat Malaysia?

Sebab kita menggunakan sistem grid yang pendek, mungkin kesannya tidak dapat dirasa. Tapi jika ribut magnet ini terlampau kuat, tiba-tiba takde api bagai, jangan panik sebab ia hanyalah sementara. Jangan duk komplen kat TNB pulak ye depa tak buat kerja

Berdoalah supaya kita terus selamat. Nak tengok live update, klik sini.


15 comments:

alisya said...

Ya allah.takutnye...:( harap2 xde pape yang buruk akan berlaku....hmmmm

Cik Rose Cute said...

Ya Allah takutnya...Mintak-mintak Malaysia tak akan gelap gelita huhuhu

Cik Rose Cute said...

nak copy share kat blog ya...nanti kredit dari sini...

sabri69 said...

Hakikatnya, ini membuktikan bahawa ilmu pengtahuan kita mengenai angkasa raya amat sedikit.

Ini satu lagi pendorong untuk saya terus membaca dan mengkaji.

sabri69 said...

Hakikatnya, ini membuktikan bahawa ilmu pengtahuan kita mengenai angkasa raya amat sedikit.

Ini satu lagi pendorong untuk saya terus membaca dan mengkaji.

Sharif said...

NIce info

Nur Kiasatina ^_^ said...

Hi ! Awesome blog ! Done follow you ! I will always support u ! Chill :)

http://secret-domokun.blogspot.com/

faeza eighteverlens said...

kbtln x tgk berita time nie..thnks update info nie..hope x berlaku perkara yg x dijangka..anyway haii..sy blogger bru..jln2 jumpe blog nie..nk mnta kbnrn nak taruk link blog nie kat blog sy yer..jom exchange2 blog :)

Aqilah Khairri said...

Follow me Back :)
THANKYOU

♥ p a a n i ♥ said...

takut :'(

sabry oppa said...

nice entry n blog yg superb!
rajin2 kan lah tgk tuk singgah blog sabry oppa n ahmad sabree... n ringan2 kan untuk komen entry .. good luck dalam berblogging... sabry oppa always support !
shaberry92.blogspot.com (blog kpop)
sabryoppa.blogspot.com (blog remaja)
kalau boleh follow 22 blog okey..
thanks! nice to meet you..

~~ nOyuE N wAfiE ~~ said...

jom join GA dr sy..
http://cahayasenyuman.blogspot.com/
=)

anak-jelex said...

kunjungan hangat.. kunjung balik ya. jangan lupa follownya.. :D

fiza nurani said...

setiap yang dijadikan pasti ada hikmahnya.

Ok, lepas ni takmerungt kat TNB dah.. hihi

Picoz Shupalula. said...

Ribut magnet? Subhanallah...