follower: jika widget tidak kelihatan, klik 'follow' pada navbar di atas sekali untuk follow.

Friday, January 20, 2012

Fillet Ayam Goreng Tepung... Layannn...

BISMILLAHIRRAHMANIRRAHIM

Assalamualaikum... Okeh, ari ni punya dinner punya resepi! Patutnya ayam ni goreng sampai kuning keemasan sja, tapi sebab leka layan Farmville time masak, caittttt... Terlebih masak lak ayam ni, nasib baik tak hangus! Huk3! Okeh, layan resepinya di sini...




FILLET AYAM GORENG TEPUNG

Bahan-bahan:

  • 300 g Fillet dada ayam, potong memanjang
  • 1 biji telur untuk mencelup ayam


Bahan untuk memerap fillet ayam:

  • 3 biji bawang putih (ditumbuk halus)
  • 1 cm halia (ditumbuk halus)
  • 1/2 sudu teh garam
  • 1/2 sudu teh serbuk lada putih
  • 1/2 sudu teh  serbuk cili
  • 2 biji jus limau kasturi


Bahan untuk tepung: (Nak express, boleh ganti dengan tepung goreng serbaguna)

  • 8 sudu makan tepung gandum
  • 1 sudu makan tepung beras
  • 1 sudu makan tepung jagung
  • 1/2 sudu teh soda bikarbonat
  • 1 sudu teh serbuk lada putih
  • 1 sudu teh serbuk cili


Cara-cara:

  1. Perap fillet ayam dengan bahan-bahan perapan selama sejam.
  2. Gaulkan fillet ayam dengan tepung, kemudian celup dalam telur yang telah dipukul, dan gaulkan semula ke dalam tepung.
  3. Goreng dalam minyak yang panas sehingga kuning keemasan. Jangan sampai cekelat mcm gambar di atas... Huhuhu...
  4. Siap! Hidangkan bersama sos dan mayonis...


Simple bukan?! Selamat mencuba!


7 comments:

msredcheesecake said...

Dah makan dah, tapi lapar balik...hheee

budakampung said...

best nya..takde ke yg nk tlg masakkan utk gua?? kalau gua masak sendiri, nak masak ayam goreng tapi jadi daging masak cili api la jawabnye~kehkehkeh

Azreen Shafila Abdullah said...

bestnyeee

HasrulHassan [HH] said...

Saya suka ayam goreng 2 singgit ... hehehehe.... fillet tak ada tulang kan? tak mencabar la makan ayam tak ada tulang .. :P

www.hasrulhassan.com

LUNA LANUN said...

HH - hak3! nk ayam tu kena tanya upin ipin, mn dorg slalu beli... jual time posa je tuh! hahahaha...

keeya mustafa said...

AYAN GORENG!!!!!!!!

AWESOME!!! :))

Lily Suhaili said...

sedapnyaaaaaaaaaaaa !!!