follower: jika widget tidak kelihatan, klik 'follow' pada navbar di atas sekali untuk follow.

Wednesday, October 03, 2012

Sweet Escape Brunei Darussalam Part 5 - Istana Nurul Iman (Istana Terbesar di Dunia)

BISMILLAHIRRAHMANIRRAHIM


SEKITAR BANDAR SERI BEGAWAN, BRUNEI DARUSSALAM

PART 1 : Bandar Seri Begawan
PART 2 : Masjid Jame' Asr Hassanil Bolkiah
PART 3 : Masjid Omar 'Ali Saifuddien
PART 4 : Kampong Ayer Brunei
PART 6 : Universiti Brunei Darussalam


Assalamualaikum... This entry should be posted long long long time ago... But since time constraints, maka hari ini saya sambung posting about my holiday to Bandar Seri Begawan, Brunei Darussalam... Seperti tajuk di atas, posting ni akan berkisar tentang Istana Nurul Iman saja...

Main entrance... Pokok bunga itu sepatutnya di'trim'kan sikit. Tidaklah ia menutupi tulisan Istana Nurul Iman itu...

Adakah anda tahu tentang fakta ini?! Istana Nurul Iman memegang rekod sebagai Istana Kediaman Terbesar di Dunia (Largest Residential Palace) menurut Guinness World Record.

Dari kejauhan... Istana Nurul Iman yang boleh dilihat dari Persiaran Damuan

Untuk rekod, istana ini siap sepenuhnya pada tahun 1984 (tahun kelahiran saya pulak tu!) dengan kos sekitar USD $1.4 billion (nilai pada tahun 1984). Secara keseluruhan, Istana Nurul Iman mempunyai ruang lantai seluas 2,152,782 kaki persegi (200,000 ). Susah nak bayangkan keluasannya?! Ianya menyamai keluasan 28 buah padang bola sepak okeh!

Istana ini mempunyai 1,788 buah bilik, 257 buah bilik mandi serta sebuah dewan jamuan yang boleh menampung seramai 5,000 orang dan masjidnya sendiri yang boleh memuatkan seramai 1,500 jemaah pada satu-satu masa. Di istana ini juga terdapat 110 buah garaj kereta, kandang kuda berhawa dingin yang menempatkan 200 ekor anak kuda polo milik Sultan serta 5 buah kolam renang.  Disebabkan saiz istana ini yang sangat besar, maka terdapat 564 lampu candelier, 51,000 mentol lampu, 44 tangga dan 18 lif di situ. (Sumber: Wikipedia)




Menakjubkan bukan?! Bayangkan jika anda adalah orang yang bertuah yang mendiami tempat seperti itu?! Walau dah duduk bertahun pun, mungkin masih ada tempat dalam istana tu yang belum kamu jejakkan kaki. Hahahaha...

Nak masuk melawat atau jalan-jalan dalam Istana ni?! Takyah mimpi la... Istana ini hanya dibuka kepada umum pada masa sambutan rumah terbuka Hari Raya Aidilfitri yang berlangsung selama 3 hari, yang mana istana ini akan menerima kunjungan kira-kira 110,00 pengunjung yang terdiri daripada penduduk tempatan dan juga pelancong asing. Istana ini juga dibuka kepada umat Islam sepanjang 10 hari dalam bulan Ramadhan untuk tujuan bertadarus.

Tu yang kami amik gambar kat pagar istana ni je... Kesian kan?! Nak parking pun, takde ruang parkir yang disediakan buat pengunjung di sekitar istana ni (pada lawatan kami tempoh hari). Tapi nasib baiklah guard dia baik hati bagi kami parking sikijap masa tu untuk tangkap gambar jap. Posing la puas-puas depan main entrance istana ni sambil diperhatikan oleh guard2 tu... Nak over posing pun, jadi segan dibuatnya... Hahahha...