follower: jika widget tidak kelihatan, klik 'follow' pada navbar di atas sekali untuk follow.

Friday, July 08, 2011

Sweet Escape Brunei Darussalam Part 1 - Bandar Seri Begawan

BISMILLAHIRRAHMANIRRAHIM



SEKITAR BANDAR SERI BEGAWAN, BRUNEI DARUSSALAM

PART 2 : Masjid Jame' Asr Hassanil Bolkiah
PART 3 : Masjid Omar 'Ali Saifuddien
PART 4 : Kampong Ayer Brunei
PART 5 : Istana Nurul Iman
PART 6 : Universiti Brunei Darussalam

Assalamualaikum... Okeh, nak bawak anda semua pusing-pusing sedikit ibu negara Brunei Darussalam ni, Bandar Seri Begawan... Owh, tak banyak yang dapat saya singgah... Ini cuma Bahagian 1 okeh. Lain-lain bahagian, saya kongsi pada masa akan datang. Kalau mau upload semua gambar sekali kat entri ni, ada yang bosan nanti mau skroll dari atas ke bawah sebab banyak sangat gambar.

Okeh, gambar-gambar berikut hanya diambil dari dalam kereta yang sedang bergerak sahaja. Tempat-tempat menarik lain, tunggu yerrr... :D




This is the airport... Biasa-biasa saja...





























Bangunan ni sangat cantik. Tapi saya tak pasti bangunan apa...








Perpustakaan Dewan Bahasa dan Pustaka. Macam pernah tengok dinding sebuah bangunan kat KL macam ni. Muzium negara eh?!
 



Kolej Universiti Perguruan Ugama Seri Begawan
 



Harga ni  terpakai untuk kenderaan tempatan saja okeh! Tempatan tu maksudnya, kenderaan berpendaftaran Brunei Darussalaam sahaja. Untuk kenderaan bernombor pendaftaran asing, silakan ke pam lain! Huk3!


Okeh, untuk RON 92, harganya adalah $0.890/liter okeh! Bukan $0.519/liter seperti yang tertera dalam gambar di atas.


Bahasa rasmi negara ini adalah Bahasa Melayu okeh!


Ermmmm... Rasa macam kat Terengganu dan Kelantan pulak...



Sama maksud dengan Pusingan-U ni... Kat Malaysia ada tak guna ayat ni?! Ermmmm...


Hukhukhuk... Malasnya saya mau bercerita apa-apa. Okeh ni kira entri intro sahaja tentang Brunei Darussalam...


8 comments:

niena shopping2u said...

"kenderaan berpusing di hadapan " yg takleh blah tu hehehe

Cik Wani said...

hye,, jom komen kt link entry wani ni.

http://akuazwani91.blogspot.com/2011/07/i-saya-bertudung-dan-saya-sangat-pretty.html

thx a lot =)

cik pip said...

wah menraik ye...:)

bumbleB said...

wahh bestnye jalan2 kt brunei =D

نور عملينا زهافيرح said...

wah , mst bes pergi sana kan ?! hehe

August13th said...

Assalamualaikum, Saya suka post awak tentang Brunei. As a Bruneian, I'm always interested in outsiders' views on our country, people etc. Maybe you'll be interested in Brunei food jugak. Pls visit or link (kalau suka) august13th.wordpress.com

Selamat Hari Raya Aidilfitri, Maaf Zahir Batin :)

Moesh yana said...

Pergi lah brunei lagi sekali n tengok apa perubahannya x)

Moesh yana said...

Cuba lah melawat brunei lagi n lihat perubahannya.. x)