follower: jika widget tidak kelihatan, klik 'follow' pada navbar di atas sekali untuk follow.

Wednesday, July 20, 2011

Virus "Hi,How Are You" Menyerang Melalui Chat Box Facebook! Tolong Sebarkan!!!

BISMILLAHIRRAHMANIRRAHIM

Assalamualaikum... Ini adalah entri 'salin dan tampal' yang diminta oleh tuan punya blog 2DayBlogger untuk disebarkan.

Assalamualaikum dan salam sejahtera….

Sekarang ini rasanya sudah ramai yang terkena serangan Virus ini di Facebook.Rasanya ini bukannya virus tetapi DDoS attack dimana ia akan hantar banyak permintaan(request) untuk access facebook daripada browser korang dan ini akan menyebabkan permintaan browser korang untuk access facebook tidak dilayan atau tidak diberi respon oleh server facebook.

Akibat daripada bad request itu akan menyebabkan korang tidak membuat facebook di laptop korang itu.Jika korang uninstall dan install semula firefox pun tidak dapat mengatasi masalah ini.Cuma satu cara sahaja yang saya tahu iaitu format semula laptop korang.Sekiranya ada rakan-rakan lain yang mempunyai cara mengatasi masalah ini,sila kongsikan bersama-sama.

Cara Penyebaran Virus Ini

Virus ini disebarkan secara Chat Box di facebook.Caranya seperti berikut:-
  1. hi. how are you?
  2. Wanna laugh?
  3. It is you on the video ? want to see?
  4. Dia akan bagi link dan jika korang link itu,maka akan akan kena DDoS attack

Benda yang akan menarik minat korang untuk klik pada link itu adalah melalui ayat ini “It is you on the video ?)) want to see?“.Sekiranya korang mendapat masej di Chat Box “Hi,How Are You?”,jangan layan kerana sekiranya korang layan,dia akan berikan ayat no 2,wanna laugh? dan seterusnya.

Diharap perkongsian ini berguna untuk korang semua.Sila sebarkan artikel ini supaya rakan-rakan tahu mengenai perkara ini dan mengelakkan menjadi mangsa.

Sekian

9 comments:

Umedia Network said...

Nice info. InsyaALLAH saya akan kongsikan untuk pembaca-pembaca blog Umedia Network. :)

MiZz ShINcHaN said...

bahaya virus ni... sy ari ni, dh 4 inbox yg cmn2... huhu... pi sy wat xtaw n trus del...

cik najihah said...

tips nak elak ade kat blog :)

zareliqa afiqa said...

ooohh...baru taw.nasib baik tak layan,

JAMALUDDIN ABU BAKAR said...

ASSALAMUALAIKUM SEMUA..

Jamal singgah sini sambil bawa buah tangan untuk korang..:-)

CARA MUDAH DAPATKAN 500 UV SEHARI

fiq. said...

pernah kene sampai 'hi how are you' excited reply sebab msg tu dr admired, bila dia post kat wall yang dia mintak maaf sebab bukan dia yg menyapa, rasa mcm malu sgt...nasib baik tak sempat kena habis...

From My Fingertip =D

fa10 said...

ooo.. tak pernah kena lg ni,
thanks, mmg perlu disebarkan

Mrs. Amad said...

haaa..haaa..sy baru je kene td..slamat sy dah dpt info awal2..jahat taw..

iPai said...

ni cara saya untuk delet virus tuh. cuba try k

http://ipai-ans.blogspot.com/2011/07/cara-yang-paling-terbaik-nak-hilangkan.html