follower: jika widget tidak kelihatan, klik 'follow' pada navbar di atas sekali untuk follow.

Thursday, July 21, 2011

Mampukah Seorang Lelaki Yang Berkeluarga Dengan Gaji RM3,000 Bertahan Hidup Di Malaysia?!

BISMILLAHIRRAHMANIRRAHIM

Assalamualaikum... Ini adalah entri "salin dan tampal" yang diemelkan kepada saya oleh seorang sahabat. Maaf, asyik entri "salin dan tampal" saja minggu ni. Serius tiada masa untuk update cerita bergambar saya. Okeh, just enjoy the story. Rasa tergelak jer baca emel ni sebab cara penulisan dia ni. Hik3! :) Maaf, entri tersebut dalam 'bahasa kampung' saya lagi. Malas mau terjemahkan ke BM. Untuk terjemahan mana-mana yang tak paham, sila guna perkhidmatan Google Translate.


Can A Family Man With Salary RM3,000 Survive In Malaysia?!


Let's do some simple calculations here. In Malaysia , the average family income is RM3,000/month (where father works, mother doesn't). I understand there are many families whose monthly income does not reach RM3,000. But, to make things simple, let's take RM3,000 as the figure. Ok lah, right? Okay, let's start rolling with a family which has Papa, Mama, 1 daughter and 1 son. Ngam-ngam!

Calculation starts...
 
  • Electricity and water bill : RM100 (No air-con, No home theatre, No water heater ok!) 
  • Phone bill (Telekom) : RM100 (Internet streamxy RM68 + land line RM25 = RM93, round-up to RM100 la) 
  • Meals for a happy family : RM775 (3 meals on RM25/day 4 persons.  Forget about makan in restaurant ya) 
  • Papa makan/teh-tarik during working hrs : RM155 (RM5/day, RM5?! Can eat what?)
  • Car repayment : RM400 (A proton saga aeroback, 7 yrs repayment) 
  • Petrol (living in city, traffic-jam) : RM300 (go to work, bring son to school, only can afford one car running. NO YET CONSIDER PETROL INCREASE 40.8%) 
  • Insurance : RM650 (Kids, wife and self. Forget about insurance la... No money to pay, lets drop it) 
  • House repayment : RM750 (low cost housing repayment for 30 yrs, retired still have to work to pay!) 
  • Tuition : RM80 (Got that cheap meh? I don't think so!) 
  • Older children pocket money @ school : RM20 (RM1/day, eat bread?) 
  • School fees : RM30 (Enough ah?) 
  • School books and etc : RM100 (Always got extra to pay in school...) 
  • Younger children milk powder : RM50 (cannot have the DHA, BHA, PHA one... Expensive!) 
  • Miscellaneous : RM100 (shampoo, rice, sauce, toilet paper, saman, etc)

 
Oh wait!!! I have to stop here, so...
 
  • no Astro,
  • no movie @ cinema,
  • no DVD,
  • no CD,
  • no toys
  • no computer,
  • no KFC, no McDonald,
  • no insurance
  • no jalan-jalan makan angin (vacation)
  • no chit chat on phone with grandparents, and etc...
  • nothing breaks down for repair

Let's use a calculator to total up... WALAO EH! Shit! RM2,960 already?! EPF belum potong, income tax lagi! Oledi RM2,960?! How to survive lah tuan-tuan dan puan-puan sekalian???

How to change? Don't eat? Don't work? Don't send children to school and study?

Besides that, I believe in Malaysia population, there are millions of rakyat Malaysia which still don't earn RM3,000/month!!! What is this? Inilah Malaysia Boleh.
Sorry.... It should be Malaysians Boleh, because we're still alive and kicking!!

Our politicians must be mad!!!!


Please forward and comment boleh or tak boleh. No wonder so many Ah Loong around lah....


21 comments:

NorAslan said...

yela..mcm mane nak idup kan..
mbujang la kau smpl tua..
tak payah kawin..hehe

NorAslan said...
This comment has been removed by the author.
Frause said...

Takut aku baca weh Luna....
aku pon tak sampai RM1500.00
tak kawen lagi pon terasa kesemakkannya....
Inikan pula yang dah menikah....

YAYA AZURA said...

betul la..kos sara hidup sangat tinggi.gaji 3K pun masih tak cukup ...adoyai ...

be ur 1610 follower...ramainya ..hihi^^

petuapakar said...

Kalau fikir susah, ade lagi orang yang lebih susah. Pedulikan yang kaya. Yang penting rezeki kita halal. Rezeki lebih jgn lupa pada yang miskin. Renung2kan.....

klik sini untuk follow saya

Cahaya Mata @ Nurul Are Inn said...

Tulah suma da nek, minyak, gula, garam & termasok la petrol..
yg sandisnya gaji je xnek2 huhuhu..

marina said...

pedulikan orang kaya...kita yang sederhana ni pun...kekadang membazir...lagi kena fikir.
Yang belum kahwin jangan fikir bila dah kawin wang menyusut...ingat rezeki Allah yang beri.

KuNanGKuNanG said...

sebenarnya boleh...duit sebanyak mane pun xcukup. duit tu bukan banyak mane kite dapat...tp macamane kiter belanjakan..:)

PINKaholicx said...

bukan nak kate ape tp family sy idop bahagia and ape yg kitorang nak sume dpt wlupn ayh sy gaji 3K jugak tuh belom potong2 tah ape2 tah,,hehe

sume neh care pengurusan duit tuh sndri,,ahli keluarga sy 5 org,,

3 anak perempuan yg keje nye kuar tiap2 minggu tgk wyg mkn MCD

1 ayh yg bekerja kerajaan dan 1 ibu yg jd suri rumah,, hehehe

hafiz said...

Welcome to reality....
That why suami & Isteri kerja,
susah nak jumpa laki keje isteri suri rumah tangga sepenuh masa sekarang nih..

Apa pun berusalah untuk mendapat rezeki Halal, hidup bukan dengan duit sahaja..

Realitynya juga..ekonomi kita kan ekonomi kapitalis...bukan komunis..

Ana Aishah said...

Aduyai. Pening3!!

gaji sekarang pun semput2 lagi. nak kawin tapii........... :(

Dzikri Asmawi said...

mmg ada org lagi susah...tapi org yg senang atas sane penah ke nak pk org yg susah??inilah natijah nye dari penerapan sistem ekonomi kapitalis, yg kaya akan terus kaya, yg miskin akan terus jatuh miskin...ini bukan persoalan halal haram yg ditimbulkan...tetapi kenyataan realiti ekonomi yg sangat buruk yg dilahirkan daripada asas ideologi kapitalis...

aanie said...

huwaaa, pengsan camni....nak mintak izin share boleh??

LUNA LANUN said...

aanie - boleh ajer.. jgn lupa kredit link ke entri/blog saya.. :D

abghani said...

laki bini kena kerja baru paras leher jer.

aanie said...

time kasih....:)

Shafiq said...

Itulah realitinya..

Adzriel @ Liza AB said...

boleh...kena pakat2 le suami isteri.

cityiklan said...

aku cukup walaupun pendapatan Rm 1000 je sebulan..yang penting jangan kerap makan kat luar la..apa guna isteri kalau asyik makan luar je

Cityiklan
Iklancoffee
andaforex
iklan percuma Online Malaysia
Watey Blog

HARITH ISKANDAR said...

3000?haduiii xcukup la.. :)

yahaya said...

cukup..kena pandai..urus kewangan..berjimat mana yg patut..