follower: jika widget tidak kelihatan, klik 'follow' pada navbar di atas sekali untuk follow.

Friday, October 05, 2012

Sweet Escape Brunei Darussalam Part 6 - Universiti Brunei Darussalam

BISMILLAHIRRAHMANIRRAHIM



SEKITAR BANDAR SERI BEGAWAN, BRUNEI DARUSSALAM

PART 1 : Bandar Seri Begawan
PART 2 : Masjid Jame' Asr Hassanil Bolkiah
PART 3 : Masjid Omar 'Ali Saifuddien
PART 4 : Kampong Ayer Brunei
PART 5 : Istana Nurul Iman


Assalamualaikum...

Cherita Brunei Darussalam diteruskan lagi... Kali ini lawatan ke Universiti Brunei Darussalam (UBD) yang terletak di Bandar Seri Begawan...

Simpang masuk ke universiti...

Untuk pengetahuan, terdapat hanya dua buah universiti di Brunei Darussalam. Selain UBD, sebuah lagi ialah Institut Teknologi Brunei.

UBD merupakan universiti terbesar negara tersebut dari segi pendaftaran pelajar dan kurikulum yang ditawarkan.

Main entrance... Pengawal keselamatan di sini pada masa foto ini diambil, sangat baik dan peramah.

Daripada pemerhatian saya semasa lawatan ke universiti ini, universiti ini tidaklah sebesar mana. Susun atur bangunannya juga tidak terlalu padat.

Owh teringat seorang sahabat pernah berkata kepada saya, "Rakyat Brunei ni, mana pakai kereta Malaysia walaupun kita ni berjiran dengan mereka. Paling busuk pun pakai Honda City..."

Ermmmm, mungkin ada kebenarannya. Semasa lawatan ke Bandar Seri Begawan hari tu, memang saya langsung tidak melihat sebijik pun kereta Malaysia.

Silap la sebab tak tangkap gambar kereta guard masa bergambar kat signboard di atas ni. Musti anda semua tak percaya punya, tak pernah saya tengok guard kat Malaysia ni pakai kereta quite mewah begitu. Lupa dah kereta jenis apa, tapi memang agak jugak lah mewah kereta tu. Orang Brunei kayo-kayo belaka kot... :P

Dewan Canselor Universiti Brunei Darussalam



Maaf, tidak banyak gambar yang mampu dikongsi untuk entri UBD ini. Segan nak posing sana posing sini masa lawatan tu sebab pelajar-pelajar (mungkin ada lecturer jugak) asyik memerhatikan gelagat kami. Ketara sangat yang kami ni bukan pelajar atau staff di sini kerana pakaian yang kami pakai masa ni. Mostly, pakaian pelajar-pelajar perempuan di sini, memakai baju kurung pesen yang sama. Mungkin baju kurung Brunei kot?! Pelajar lelakinya pula berpakaian formal. Itu pasal la segan nak posing lelebih.

Dapat tangkap gambar sikit-sikit, dah la. Bila pelajar-pelajar tu duk memerhatikan kami, kerana ke'segan'an, maka kami pun berambus segera dari situ. Hikhikhik...


6 comments:

:: Mrs.Eady :: said...

seronok ye brunei?rasa mcm nak pegi pulak :)

Mira Adzlia said...

cantik jugak yer universiti brunei nih

Rapunzeel Cikilolo said...

pegi kelas kat uni pun ada uniform? kelas...

LUNA LANUN said...

Mrs.Eady - x smpt pusing abih pn ari tuh... hu3...

Mira Adzlia - UBD pn x pusing abih... :P

Rapunzel - bkn uniform, just bju kurung pesen sama. x pnah tgk pesen bju kurung tu kt malaysia...

shishi>>shida said...

untung dapt g negara islam terbaik

axie04 said...

mmg kayo pun