follower: jika widget tidak kelihatan, klik 'follow' pada navbar di atas sekali untuk follow.

Tuesday, April 19, 2011

Jam Pack Padat Maksimum Versi Komuter

BISMILLAHIRRAHMANIRRAHIM
Dengan Nama Allah Yang Maha Pengasih Lagi Maha Penyayang

Assalamualaikum...Entri pembuka untuk hari ni...

Kamu semua mesti biasa tengok iklan Jam Pack (Padat Maksimum) Milo Fuze tu kan?! Lebih kurang macam gambar di bawah ni la.

Photo Courtesy : MySkribbles.com

Okeh yang ni pulak saya mau kasi tau pasal jam pack padat maksimum versi komuter pulak!


Ingatkan bila naik tren ni (kunun-kunun mau menyahut seruan kerajaan supaya rakyat menaiki pengangkutan awam bagi mengurangkan kesesakan jalan raya),  bolehlah terselamat dari kesesakan jalan raya pada waktu puncak sekitar jam 5.00pm - 6.00pm. Grrrr.... Ini lagi dasyat! Lokasi kejadian adalah di Stesen Komuter Bank Negara. Kebetulan masa ni pulak, ada masalah teknikal dengan landasan (tiada bekalan elektrik kalau tak silap dengar dari announcement) somewhere kat Negeri Sembilan.

Bila sudah dengar announcement yg menyebabkan kelewatan tren dan dijangka tiba dalam tempoh 30 mnit dari masa ketibaan yang tertera pada skrin. Saya sudah berputus asa untuk menunggu di platform kerana ketiadaan tempat duduk kosong (tepi pagar, kat anak tangga, bawah tiang semua dah ada yang duduk). Malas mau berdiri, maka saya naik semula ke atas.

Platform sebelah pun full jugak! Duhhhh!!!

Masa ni sedang menunggu kemunculan tren itu kerna announcement mengatakan tren sudah tiba di Stesen Kuala Lumpur.

Sudah tidak memikirkan peraturan untuk menunggu di belakang garisan kuning.

Keadaan di platform hadapan sudah lengang kerana tren mereka sudah tiba dan berlepas.

Tren pertama sejak saya menunggu tadi sudah pun berlalu. Haishhhh... Terpaksa mengalah. Sesungguhnya tiada ruang langsung untuk masuk ke dalam perut tren itu! Sangat2 la padat maksimum. Maka saya pun mengambil keputusan untuk menunggu tren berikutnya...

Saya pun kembali ke atas semula untuk menunggu. Haishhhh semakin ramai manusia menunggu di bawah. Macam tidak  berpeluang jugak untuk menaiki tren seterusnya. Masa ni, sudah sejam lebih saya menunggu.

Dan saat ketibaan tren tersebut. Saya hanya mampu memandang dari tangga sahaja.

Tidak bagi peluang langsung untuk orang keluar dari tren Tren sampai, terus serbu!

Yang sedang duduk tu, sudah mengaku kalah! Keadaan dalam tren seperti iklan Milo Fuze seperti gambar dia atas sekali. Laluan tengah antara passenger seat itu pun penuh! Sampaikan pintu tren tak boleh mau tutup kerna ada bahagian badan manusia tu yang berada di luar kawasan. Penumpang yang tidak sempat masuk (penumpang di luar tren) terpaksa menolak bahagian badan manusia tu masuk ke dalam perut tren bagi membolehkan pintu tren ditutup.


Masa tu ingat mau snap gambar keadaan dalam tren tu, tapi sogan la pulak kerna penumpang yang sedang berdiri di dalam tre semuanya duk pakat memandang ke luar.. Hik3! Kalau saya berteman masa ni, saya pasti akan ketepikan rasa malu tu.

Masa sudah menunjukkan hampir pukul 7.00pm. Ini tidak boleh jadi ni. Kalau saya hanya tunggu untuk menaiki tren yang kurang isipadunya, confirm tak naik sampai pukul 8.00pm ni! Maka, saya ambil kepututsan untuk berasak masuk ke dalam tren berikutnya! Saya sudah tidak pandang kiri kanan atas bawah depan belakang sudah masa tu. Sampai saja tren, saya trus serbu!!!!

Keadaan dalam tren menjadi panas dengan manusia yang sangat padat maksimum. Dengan sorang minachee tu duk sound2 org, "Stop pushing! Hey, stop pushing ok!". Kau ingat kau seorang saja yang mau naik tren tu?! Boleh jalan daaaa...

Saya masa tu berdiri di tepi pintu. Muka memang melekat kat cermin pintu tren tu. Tangan memang tak boleh nak angkat (tangan masa tu berada dlm poket seluar). Haishhhhhh....

Cukuplah sekali berada dalam situasi itu, lepas ni akan dipastikan untuk tidak menaiki tren pada waktu puncak! Sila ambil perhatian okeh! Kalau kamu boleh mengelakkan diri daripada menaiki tren atau apa saja pengangkutan awam darat lain, pada waktu puncak, silakan berbuat demikian. Kamu memang carik nahas kalau keras kepala mau naik pada masa itu jugak!

Jam 5.00pm di Stesen Bank Negara, jam 7.30pm tiba di Stesen Sungai Buloh! Haishhhhh... Kimpanas saja...


13 comments:

muhd nabil said...

haha..lucu..mmg padat ! halamak 201 , ish rugi2 =(

♥ bella nabila ♥ said...

ala...tadi tu komen bella tapi ter sign in kat incik boy sayer plop..hehehe

Fauzan 'Jahn' Abas said...

assalamualaikum... Jahn follower ke 203...

Syuk Ry said...

padat tol ni..

Izyan Masri said...

WUWUWU.DAH MACAM RAYA DAH XD

Alan Rizque said...

Lebih rela naik motor berhujan kalau macam ni padat..haha

Cik Eliza said...

hahaha! padat sangat !

:D

LUNA LANUN said...

@Fauzan 'Jahn' Abaswaalaikumussalam... tengkiu...

maiza love said...

nasib badan la kalu kena himpit cam milo fuse camni hehe.. x suka naik benda alah ni tau..memang penuh manusia la..

LUNA LANUN said...

@maiza love - klu peak hour je kot macam ni... time org nak pegi keja dengan balik keje.

Azira Mohamad said...

Nice moment! uish, dasyatt nye.sib baik sy tak duduk di KL :)

Salam ukhwah dari saya :)

... said...

as salam..
hehe~
bank negara~
tapi memang macam tu. waktu puncak dari arah seremban nak ke rawang, memang aa..pukul 5.00 kebawah. hehe

=) oh. petang ni balik naik ktm pegi sg. buluh. dapat la tengok sesak2 lagi kat bank negara.

haha~

nurulfzz said...

sy penah rase mcm ni mase nk balik dari mid valley.tapi ni lg dashat.hehe


jomla memeriahkan contest nie..=)

CONTEST KISAH CHENTAKU