follower: jika widget tidak kelihatan, klik 'follow' pada navbar di atas sekali untuk follow.

Monday, April 25, 2011

Tutorial Memasang URL Bar Icon

BISMILLAHIRRAHMANIRRAHIM
Dengan Nama Allah yg Maha Pengasih Lagi Maha Penyayang

Assalamualaikum... 

Bagi mendapatkan gambaran lebih jelas mengenai apa itu 'URL bar icon', sila lihat pada kedua-dua gambarajah berikut...

URL bar icon asal bagi blogspot

URL bar icon yang telah diubahsuai

Nampak bukan perbezaannya?! Dah tau kan apa yang dimaksudkan dengan URL bar icon?

Okeh, berikut tutorial ringkas bagaimana untuk memasang URL bar icon tersebut.


Step 1:
  • Pergi ke Dashboard > Design > Edit HTML

Step 2:
  • Jangan lupa tick pada 'Expand Widget Templates' seperti gambarajah di bawah:
 

Step 3:
  • Tekan 'Ctrl+F' pada keyboard, dan toolbar Find akan terpapar pada sebelah bawah skrin.

Step 4:
  • Salin [CODE INI] dan paste code tersebut seperti posisi dalam gambarajah di bawah.
  

Step 5:
  • Jangan lupa masukkan image url icon anda dalam code di atas.

Step 6:
  • Klik 'Preview' untuk melihat hasilnya. Setelah berpuas hati, klik 'Save Template'.

CARA UNTUK MENDAPATKAN IMAGE URL UNTUK ICON

1. Cari gambar yang kamu ingin jadikan URL bar icon. 

2. 'Right click' pada gambar tersebut dan klik pada 'Copy Image Location' seperti ditunjukkan dalam gambarajah di bawah.


3. 'Right click' dan 'Paste' menggantikan perkataan yang di'highlight' seperti di bawah.
 

SELAMAT MENCUBA ;)


4 comments:

mcm ni lah said...

wahhh nak cuba lah,.

kim heeruul said...

yes done..^^
thankz 4 the tuto..^^
u can see my icon..^^

Miss Hamilicious said...

thanx sis!!! jom tgk teman punyer...hehek :P

http://frangipaneelover.blogspot.com/

Mimfaza Trading said...

terima kasih. sangat membantu..huhu