follower: jika widget tidak kelihatan, klik 'follow' pada navbar di atas sekali untuk follow.

Saturday, April 02, 2011

Tips Meningkatkan Trafik Ke Blog

BISMILLAHIRRAHMANIRRAHIM
Dengan Nama Allah yg Maha Pengasih dan Maha Penyayang
Alhamdulillah... Sy sgt seronok (manyak shyiok ooo!) melihat analytic from Nuffnang utk hari ini saja dengan tiba2nya melonjak berkali kali kali kali kali kali manyak kali ganda kalau sy bandingkan dgn analytic hari semalam. Okeh sy sgt suka berkongsi maklumat ini kepada semua blogger (my follower atau tidak), mungkin ada yg sudah tau, tp bg yg tidak tau, meh sini sy kongsikan...
Ianya sangat MUDAH dan PERCUMA!
Ni kalau Kak Ina baca entri ni, dia musti sgt2 excited (jgn smpi terberanak sudah okeh, sy xmau btanggungjawab!)

Baiklah, setakat ini sy mendaftarkan belog sy ke dalam 2 buah komuniti blogger berikut:
Methodology:
  1. Daftarkan belog kamu di SINI.
  2. Setelah mendaftar, kamu akan menerima CONFIRMATION EMAIL tentang pendaftaran tersebut. Mereka mengambil tempoh sekurang-kurangnya 24 JAM untuk memproses pendaftaran kamu.  Jangan lupa baca term and condition mereka sebelum mendaftar.
  3. Jika pendaftaran kamu diterima, kamu akan menerima ACCEPTANCE EMAIL yg akan mengandungi login information iaitu LOGIN ID dan PASSWORD sementara (pesanan sy, sila tukar password kamu selepas login kali pertama).
  4. Selepas mempunyai akaun dalam apesal.com, kamu perlu letakkan WIDGET mereka dlm blog kamu  kerna itu adalah SYARAT utk mengelakkan akaun kamu diterminate.
  5. Seterusnya, kamu harus rajin mengupdate entri kamu ke dalam apesal.com di bawah tab Add Your Posts nanti. Satu entri untuk sehari adalah sudah memadai.

Methodology:
  1. Hanya login menggunakan id dan password FACEBOOK kamu di SINI.
  2. Harus LIKE page mereka di Facebook.
  3. Klik setting>set blog dan masukkan url belog kamu.
  4. Entri dari belog kamu akan automatically appears dlm main page gengblogger.com. 
  5. Kamu blh letakkan Banner dan Widget Pelawat ke dalam belog kamu  (rasanya yg ni optional, tp bg menghargai perkhidmatan mereka, buatlah sedikit contribution utk letak banner dgn widget mereka utk tujuan promosi website mereka okeh!)
Owhhhh... Mungkin ada yg silap sikit-sikit dlm methodology sy tu kerna sy pun baru hari ni join komuniti tersebut, so jgn marah okeh! Sy pun masih dlm proses mau belajar lagi. Hik3!

Okeh, selamat mencuba, dan informkan sy dlm ruangan komen entri ni nnt perubahan ke atas trafik belog kamu tu! Kita bagi traffic jam belog kamu nnt! Wassalam...


9 comments:

Awan Fantasia said...

Salam saudari..jawapan anda sudah di jawab di link ini : http://awan-fantasia.blogspot.com/2011/03/cara-tingkatkan-trafik-ke-blog-anda.html .. terima kasih.. :-)

hasrul hassan said...

Salam.
Memang gengblogger antara penyumbang trafik, tapi awas ... ada sesetgh dari web application cthnya aplikasi tapisan web yang labelkan web ini tak selamat dikunjungi. :)

Awan Fantasia said...

sorry,kepada puan punya blog : awk boleh tengok cara tingkatkant trafik (updated di link yg sama..) :-)..tq

Luna said...

AF - tengkiu utk jwpn itu...

HH - waalaikumussalam.. ye ke?! owh, as usual sy main tibai jer. pandangan incik HH bagaimana?!

AF - tengkiu again...

SobriMansor said...

sama la macam saya setakat ni ping kat 2 tempat ni aje. Almaklumla.... budak baru belajar la katakan....hehehe

Luna said...

SM - sama la kite. even belog sy ni dah lahir sjak 2007 lg, tp baru mgu ni bersemangat utk aktif dgn belog!

jack said...

Apesal.com memang banyak menyumbang trafik ke blog saya...hehe

... said...

as salam..
hehe. betul2~
sila tengok berapa ramai yang ziarah blog saya.
ada widget tu kat belah kiri atas, bawah gambar saya

=)

oh ya. kenapa tak buat komen bentuk pop up? kan lagi kemas dan tak guna banyak kuota broadband?
huhu..

iklan entri :


kalau sudi, singgah kembali ya =)

memandu kereta boleh menyesatkan iman

dan juga penulisan terbaru sbg invited author kat..

copycat(sandaran-Nya bagi backlink pahala. tak mau?huhu..

pensil_kaler said...

bnyak tips mbantu...TQ cik LUNA :)